8Tam/15Off

Jaatisen näytöt

Jaatinen07102014

Kuten tiedetään, Pelicans hankki viikko sitten laitahyökkääjä Antti Jaatisen JYPistä. Jaatinen on hyvin tyypillinen keskitason pelaaja, joka on pelannut yli 300 ottelua Liigassa ja Mestiksessä esittämättä kuitenkaan missään vaiheessa uraansa kovin merkittäviä suorituksia. Molemmista Liigan pudotuspeleistä tilillä on kultaa ja pronssia JYPissä, mutta JYPin kaltaisessa joukkueessa Jaatisen kaltainen perusjyrä jää usein paitsioon.

Pelicans kuitenkin näki orastavaa maalintekopotentiaalia, jota Jaatinen on Liigassa väläyttänyt parhaimmillaan 13 maalin edestä. Vaikka Jaatinen onkin 28-vuotiaana jo suhteellisen ikääntynyt, voi maisemanvaihto tässä kohtaa tehdä vielä pieniä ihmeitä.

Eräs Jaatisen hankintaa käsitellyt kommentti viime viikolta pisti kuitenkin silmään. Se kuului jotakuinkin näin:

Harkitaan isompaa vastuuta Pelicansissa vasta sitten, kun näyttöjä on annettu.

Tällainen ajattelumalli on pahinta myrkkyä potentiaaliaan vasta todistavien pelaajien hankinnassa. Ilman tilastollista tausta-aineistoakin uskallan sanoa, että yleensä se "uusi kevät" koittaa välittömästi seurasiirron jälkeen, jos on koittaakseen. Hyvin suurella todennäköisyydellä pelaaja tekee maaleja tai pisteitä kolmen ensimmäisen ottelun aikana. Jaatinen on 2+1 -tehoillaan kolmessa ottelussa mennyt prikulleen tämän kaavan mukaan.

Juuri näiden jaatisten kohdalla pelaaja kannattaa paiskata saman tien ykkös-kakkosketjuun parhaiden hyökkääjien rinnalle. Kolmos-nelosketjun peruspelaajat harvemmin luovat mainetekoja keskenään, mutta kaksi laatupelaajaa voivat vierellään hilata yhden peruspelaajan paria pykälää paremmaksi. Kokeilulla ei paljoa hävitä, mutta sillä voidaan voittaa paljon.

Pelicansin Liiga-aikana tällaisen mahdollisuuden ovat saaneet muun muassa Lasse Jämsen, Karo Koivunen ja Pekka Jormakka. Nostettiinpa muuan Vili Sopanenkin suoraan junioreista Jantunen-Loppi -kaksikon laidalle ykkösketjuun.

Se on kuitenkin sanottava, että Jaatisen ja Pelicansin sisäänajaman pelitavan kanssa tuntuu olevan jonkinmoinen ristiriita. Tällä hetkellä on vaikea nähdä, että Jaatisen jalkanopeus ja urheilullisuus riittäisivät pitkässä juoksussa niihin vaatimuksiin, joita Pelicansin laitahyökkääjille jatkuvasti asetetaan.

Jos osumatarkkuus kuitenkin on lähellekään nyt nähtyä tasoa, voi Jaatinen jäädä plusmerkkiseksi hankinnaksi.

 

Edellinen kirjoitus >> Hakametsässä nähtiin syksyn parasta Pelicansia?

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.