3Jou/14Off

Milloin päävalmentaja on valmis liigajoukkueeseen?

LiigaLogo2014

Nuorten pelaajien kohdalla liigakelpoisuutta kyseenalaistetaan automaattisesti, mutta ovatko esimerkiksi Tomi Lämsä ja Tomek Valtonen valmiita luotsaamaan liigajoukkuetta?

Materiaali vai valmennus, muna vai kana? Siinä on yksi ikuisuuskysymys. Lienee varmaa, että hyvälläkään valmennuksella ei tämän kauden Vaasan Sportia nostettaisi mestariksi, mutta vastaavasti huonolla valmennuksella jopa Oulun Kärpillä voisi pudotuspelipaikka tehdä tiukkaa.

Kyseessä on toki pelaajien peli, ja kenties tämän syksyn aikana Pelicansin kohdalla on nähty miltä näyttää heikohkosti organisoitu pelaajien peli. Pelaajamateriaalilla ei Pelicanskaan pääse mässäilemään, vaan joukkue pitäisi saada ylisuorittamaan. Materiaaliin ja budjettiin nähden syksyn kovimmat ylisuorittajat ovat eittämättä olleet KalPa ja HPK. Tämän kauden jälkipuoliskon ja ensi kauden alun aikana mitataan, mitkä ovat Tomi Lämsän ja Mikko Saarisen kyvyt ulosmitata Pelicansin materiaalin kyvyt.

Huolestuttavaa ei ole se, miten Pelicans pelaa tällä hetkellä, vaan kehittyykö peli seuraavien 12 kuukauden aikana.

Urheilulehdessä oli syyskuussa mielenkiintoinen artikkeli Suomen kuumimpiin jalkapallovalmentajiin kuuluvasta Mika Lehkosuosta. Artikkelin kirjoittaja Tuomas Peltonen oli kesällä 2005 maalivahtina Hongassa, kun Lehkosuo kesken kauden asteli koppiin. Urheilulehden tyylistä voi olla montaa mieltä, mutta kun näkemykset tulevat joukkueen sisältä, on painoarvo välittömästi toista luokkaa kuin katsomosta käsin veikkaamalla.

Kaiken aitiopaikalta nähnyt Peltonen kehuu Lehkosuon ottaneen joukkueen haltuun rauhallisella tyylillään ja määrätietoisesti kehittäneen itseään valmentajana läpi kahdeksanvuotisen Honka-pestin. Ensimmäistä kolmea kautta Peltonen kuvaa kuitenkin valmennuksellisesti "löyhäksi ja epämääräiseksi":

Kenttäharjoittelu oli kytketty olemattomasti itse peliin. Vaikeaa se olisi ollutkin, kun mitään pelitapaa ei ollut. Oli kyllä esimerkiksi joitain murtautumismalleja laidalta ja keskeltä, mutta puuttui selkeä logiikka sekä periaatteet siitä, milloin mennään eteenpäin ja mistä.

Haka-ottelun jälkeen oli "analysoitu" miten Haka jatkossa voitetaan: reagoidaan toisen liikkeeseen, tehdään tilaa toisille, palloja linjan taakse. Kyllä, mutta miten, milloin, millä alueilla, mihin suuntaan? Toiminnasta puuttui täsmällisyys.

Lainatut kohdat kuvaavat hyvin, kuinka ohuella työkalupakilla tuore päävalmentaja voi Suomessa pääsarjatasolla valmentaa. Entinen pelaaja osaa helposti määritellä tavoitteet, mutta ei välttämättä lainkaan täsmällisiä toimenpiteitä. Nyt Lehkosuo tekee todellista mestarijälkeä HJK:n peräsimessä, mutta sekin on vaatinut yhdeksän vuoden kovan koulun.

On tietenkin niin, että Lämsän ja Tomek Valtosen kaltaisille nuorille valmentajille on annettava mahdollisuuksia jo Suomi-jääkiekon kehittymisen nimissä. Molempien kehityskaari liigajoukkueen päävalmentajaksi on kuitenkin ollut poikkeuksellisen lyhyt ja jyrkkä. Esimerkiksi Ilveksen Tuomas Tuokkola on hänkin nuoren polven valmentajia, mutta todellisuudessa tuplasti kokeneempi päävalmentajana toimimisesta kuin mainitut kollegansa.

Ovatko Lämsä ja Valtonen oikeita koutseja repimään Pelicansin ja Sportin pelaajamateriaalista kaikkea irti? Onko heillä taitoa muuttaa löyhät ja epämääräiset ohjeet täsmällisiksi metodeiksi, joiden kautta joukkue alkaa vaihto toisensa jälkeen tekemään kentällä enemmän hyviä kuin huonoja ratkaisuja.

Osaavatko he kertoa joukkueilleen, mitä tehdään kiekollisena ja kiekottomana, miten, milloin, millä alueilla, mihin suuntaan?

Entä mitä pitäisi ajatella siitä, että Tomi Lämsä valmentaa nyt täysin erilaista pelitapaa kuin vielä kaksi vuotta sitten Jokereissa? Kahdessa vuodessa täyskäännös kiekkokontrollista pystysuunnan jääkiekkoon on uran tässä vaiheessa radikaali muutos.

Toivottavasti Lämsällä on ainakin Lehkosuon kaltainen nälkä itsensä kehittämiseen.

 

Edellinen kirjoitus >> Tom Laaksonen – kokovartalok***ä vai järjestelmän uhri?

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.