27Lok/11Off

Lyhyet, viikko 43

Mitä tekee Suikkanen? 5 ottelua maajoukkuetaukoon. Tavi-Immonen-Sopanen nousussa. Hovinen urakoi. Liigaseurat pelästyivät televisiota. Tappara tarjoaa armon faneilleen. Kohupelaajan lapsuusmuistoja.

Kai Suikkanen, syksyn virallinen puheenaihe, vielä kerran. Jatkaako vai eikö jatka?

Puolilta päivin mustapukuinen Kaarna ja huppariin sonnustautunut Suikkanen istuvat pöydän ja limupullojen taakse tiedottamaan siitä mistä koko Lahti rystyset valkoisina rukoilee. Ei kai tiedotustilaisuutta järjestettäisi muuten kuin jatkosopimuksen julkistamista varten, eihän? Pelicans on jo kyntensä näyttänyt moneen kertaan, mutta kun kyseessä on vielä Aravirtaa, Aaltosta, Hovista ja Jalostakin isompi pommi, niin tietyt perhoset vatsassa meinaavat vaivata loogisista järkiperusteista huolimatta.

Huhuissa "Noitaa" on viety Jokereihin ja Lukkoon, joissa Westerlundin ja Uraman sopimukset päättyvät kevääseen. Jokerit on Kekäläisen otteessa nousemassa vihdoin sellaiseksi organisaatioksi jota sen olisi pitänyt olla jo kymmenen vuotta. Lukko sen sijaan on valmentajien hautausmaa, tai vähintäänkin miinakenttä, jossa vasen käsi ei tiedä mitä kaikki muut asioihin sotkeentuvat kädet tekevät. Toimitusjohtaja Timo Rajalaakaan ei tunnu arvostavan kukaan liigan parissa työskentelevä. Villeimmissä huhuissa on väläytelty jopa 5-vuotista sopimusta Suikkasen kanssa. Rahaa Raumalla riittäisi, se on selvä. Muilla mittareilla en suosittelisi Lukkoa nouseville laatuvalmentajille.

Jos luoja suo ja Suikkanen-Lehtonen-parivaljakko jatkaa Pelicansissa ensi kaudella, voidaan silloin viimeistään unohtaa huomispäivästä murehtimiset.

- - -

Vielä loppurutistus jäljellä ennen maaottelutaukoa:

Jokerit (k)
Tappara (v)
Kärpät (k)
TPS (v)
JYP (k)

"Helpot" ja vähän vaikeammatkin vastustajat on viime viikkoina kaadettu vahvalla rutiinilla. Vastus ei helpotu, siitä pitävät huolen piristyneet Tappara, TPS ja JYP. Vähimmäistavoitteena viidestä ottelusta 8 pistettä, vireen pysyessä nähdyn kaltaisena 9-12 pistettä ja kärkipaikka tauolle lähdettäessä ovat mahdollisia.

Vierasotteluissa Tampereella ja Turussa kotikaukaloa suurempi tila antaa Pelicansille hyvän mahdollisuuden syöttöpeliin ja siihen omaan vauhtikiekkoon, joskin Tampereella tie maalipaikkoihin on raivattava mailaviidakon läpi. Tepsilläkin on tällä hetkellä plakkarissaan viiden kotivoiton putki.

- - -

Tavi - Immonen - Sopanen-ketjua hehkutettiin SM-liigan kuumimpana kolmikkona. Itse kukin odotteli Lopin palatessa Koskirantaa siirtyväksi jollekin tontille juuri tähän ketjuun, mutta peli lähtikin yhtäkkiä kulkemaan kuin sormia napsauttamalla. Viime peleissä Sopanen on pelannut poikkeuksellisesti vasemmassa ja Tavi vastaavasti oikeassa laidassa. Vilin onkin jo aika opetella ottamaan kovempiakin syöttöjä vastaan rystypuolella.

Erityisesti Sopanen on jonkinlainen kiekkomaailman mysteeri. Periaatteessa tuolla pelityylillä ja ratkaisuilla ei pitäisi näin kovia tehoja tulla, mutta tuleepas vaan kuitenkin. Ehkä se sittenkin kertoo taidon ja lahjakkuuden määrästä, vaikka haahuilu ei usein siitä viitteitä annakaan. Huippupaikoista luokattomia yrityksiä, mutta sitten SaiPaa vastaan rystysuupaisu ohi Bernardin ja Ilves-pelissä tavallinen ranneveto takakaarelta Wiikmanin kilpipuolelle. Missä asti poika olisikaan, jos olisi viimeisen kolmen vuoden aikana yhtään kehittynyt...

Hehkutuksen tueksi hieman emävaleita tilastojen muodossa ja viiden (5+5+6) ottelun pätkiin pilkottuna. Immosen ketjun aloitus oli vaisu, mutta kokonaisuutena tasaista on pidellyt:


- - -

Niko Hovinen ei työsopimuksen taukoajoista välittänyt, vaan urakoi viime viikolla loisteliaasti kolme ottelua huolimatta Ilves- ja Kärpät-otteluiden välin todella lyhyestä palautumisajasta. Kolmessa ottelussa 4 päästettyä, joista vain Juha Koiviston rystyveto SaiPaa vastaan jätti jossiteltavaa, on timantinkova saldo vaikka vastassa olikin kaksi peräpään joukkuetta.

Viisi välipäivää tulivat kuitenkin hyvään rakoseen, sillä jäljellä on vielä viisi kovaa ottelua kahdeksaan päivään sisältäen kahdesti peräkkäisten päivien pelit. Valmennusjohto tuntuu selvästi ottaneen linjan, että tulevaa Flyers-vahtia kuormitetaan ainakin syyskaudella niin paljon kuin mies vain suinkin jaksaa kantaa.

- - -

Jatkoajan Antti Wennström otti osuvasti kantaa SM-liigan televisiointiin ja sen aiheuttamaan huoleen seurojen toimistoilla. Perinteistä SM-liigaa olisi tässä vaiheessa vetää hätäiset johtopäätökset ja kääntää selkä television valtavalle markkinointi- ja talouspotentiaalille. Itsekään en ole vielä missään vaiheessa innostunut URHOtv:n amatöörimäisistä lähetysongelmista ja paikoin luokattomasta asiakaspalvelusta, mutta vielä on yksinkertaisesti liian aikaista suitsia tv-tuotantoa. Olisin odottanut, että nämä pari-kolme vuotta olisivat riittäneet lastentautien korjaamiseen ja paremman kokonaispaketin muodostamiseen. Kehitystyö on kuitenkin vielä kesken, toivottavasti sopimus ei pääty ennen kuin asiat on saatu kuntoon. Lisäksi koko maksu-tv-kulttuurin, kuten minkä tahansa perinteen, iskostaminen kestää oman aikansa.

Kolikon kääntöpuoli todellakin on seurojen oma markkinointi. Pelicans on mainoksillaan näyttänyt miten markkinointi-ilmiö luodaan ja samalla käytetään hyödyksi pelaajien ja valmentajien persoonia. Samalla on päämäärätietoisesti kehitetty kotisivuja, videomateriaalia ja sosiaalista mediaa. Ilman panostuksia nämäkään eivät kehity, vaan tarvitaan työvoimaa, pitkäjänteisyyttä ja omien osaamisalueidensa ammattilaisia, kuten tasokasta mainostoimistoa. Kun samalla ydintuote on kunnossa ja itse seura oman kaupunkinsa ykkösjuttu, niin lopputulema on nähdyn kaltainen riippumatta tv-palveluista.

Jälleen kerran mitataan ollaanko seurojen toimistoilla ammattilaisia vai hiirulaisia. Niissä seuroissa missä hommiin on vain haalittu vanhoja tuttuja, säästetty mainostoimistosta sekä kotisivujen päivittämisestä ja vasta ihmetellään sosiaalista mediaa, on uhkana ihan muut asiat kuin lisääntynyt TV-tarjonta.

- - -

Tappara vaatettaa yleisönsä ylihuomenna Pelicansia vastaan muovisäkkeihin, mikä onkin sinällään osuva kapistus. Muovisäkki on vähän kuin Tapparan tämän kauden joukkue: näyttää tarkoitukseensa pätevältä ja on tukevaa kangaskassia halvempi valmistaa, mutta parin käyttökerran jälkeen repeilee liitoksistaan ja kelpaa enää roskapussiksi. Ja sen saman Säästöpörssin kassin Leinosen Mikko joka kesä kiikuttaa Hakametsän pukukoppiin.

Kunhan nyt ei osa faneista päättäisi saman tien maanpäällistä taivaltaan näiden pussien avulla.

- - -

Agitaattorin oppivuodet. Kiekkoaktivisti on saanut haltuunsa harvinaista kuvamateriaalia erään SM-liigan kohupelaajan menneisyydestä. Palataan ajassa taaksepäin 70-luvun loppuun ja Vantaalle:

Jarkko Ruutu pienenä

 

 

Osuiko naulan kantaan? Olitko täysin eri mieltä?
Minkä aiheen haluaisit käsittelyyn?

Kommentoi alla olevaan kenttään ilman rekisteröitymistä tai lähetä palautetta osoitteeseen palaute(a)kiekkoaktivisti.fi

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.