3Kes/15Off

Pelicansin seurakulttuuri uudelle tasolle?

Laune03062015Lahden seudulla on olemassa "Pelicanstie", eli urheilullinen pelaajapolku pikkujunioreista Pelicansin liigamiehistöön, mutta tarvittaisiinko sen ympärille muutakin?

Olen joitakin kertoja soimannut Pelicansia siitä, että seura ei ole historiansa aikana kovinkaan vahvasti kiteyttänyt arvomaailmaansa ja jonkinlaista syvintä olemustaan. Pelicans on kyllä ollut tuore ja markkinoinnillisesti edelläkävijöiden joukossa, mutta hieman kärjistettynä voisi sanoa, että Lahti on brändätty kiekkokaupungiksi, kun taas Pelicansin oma brändäys on jäänyt puolitiehen. Esimerkiksi "Koe Pelicans kovempana kuin koskaan" oli hyvä kausislogan, mutta identiteettiä sloganeilla ei vielä luoda.

Osaltaan tämä vyyhti lähtee purkautumaan ja aivan nuorimmista junioreista. Nykyään on upeaa, että vaikka vielä B-juniorit pelaavatkin Kiekkoreippaan nimellä, on Pelicansin turkoosi pelipaita puettu päälle jo F-junioreissa. Pelicansin logo puolestaan ilmestyy rintaan C-junioreissa, sekin parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Juuri Lahti on niitä kaupunkeja, joissa tämä on äärimmäisen tärkeää. Vaikka 90-luvun alussa syntyneet ja sitä nuoremmat eivät divari- ja liigakiekkoilusta muuta muistakaan kuin Pelicansia, on lahtelaiskiekkoilun perimä kuitenkin melko repaleinen. Tuskin esimerkiksi Helsingissä, Porissa tai vaikkapa Lappeenrannassa on mitään epäselvyyttä, etteikö juniorin pelipaidassa ole sama väritys, logo ja seuran nimi kuin saman seuran liigajoukkueessa pelaavilla idoleilla.

Yhteisöllisyys alkaa olla kirosana nykyään, mutta voisiko "Pelicans-perhe" yhtenäistyä tällä saralla vieläkin paremmin?

Voisiko jo F-junioreilla olla Pelicansin logo paidan etumuksessa? Voitaisiinko paitamallitkin uudistaa esimerkiksi neljän vuoden välein kollektiivisesti niin, että kun Liiga-Pelicans uusii paidat, vaihtuvat paidat samaan aikaan myös junioreilla?

Entä voitaisiinko Launeen jäähallistakin "sisustaa" harmaan peltilaatikon sijaan aivan oikea Pelicansin harjoitushalli kuten oheisessa kuvassa on hahmoteltu? Hallin värimaailma olisi turkoosimpi, seinillä Pelicans-idolien kuvia ja Pelicansin tunnuslauseita, jolloin aivan päivittäin hallissa käyvät juniorit ja muut yhteisön ihmiset kasvaisivat vieläkin vahvemmin Pelicans-henkeen mukaan.

Aivan yhtä hyvin myös junioreiden otteluissa voitaisiin soittaa samat maalilaulut ja tunnuskappaleet kuin liigaotteluissakin. Vielä pidemmälle visioituna kerran kuussa Ili Varmavuo saapuisi (Launeella tai Isku Areenalla) kuuluttamaan junnupelin, kannattajaryhmä Lahen Turkoosi laulamaan laulujaan ja niin edelleen.

Entä voitaisiinko Pelicansin edustusjoukkueen yhteistyökumppanuuksia kehittää niin, että kun Yritys X laittaa logonsa Liiga-Pelicansin pelipaitaan, tulee logo myös samaan kohtaan kaikkien junioreiden pelipaitoihin?

Varmasti monessa kohdassa törmätään käytännön esteesiin ja vähintäänkin hidasteisiin, mutta aivan varmasti Pelicansin ja Kiekkoreippaan, sekä Isku Areenan ja Launeen jäähallin symbioosi voisi näyttää yhtenäisemmältäkin. Sellaiselta, jolta aidon Kiekkokaupungin yhteisö 8-vuotiaasta naperosta 38-vuotiaaseen liigakonkariin kuuluisi näyttää.

Nyt, kun yhtäällä tehdään yhtä ja toisaalla toista, ei kokonaisuus näytä ja tunnu niin vahvalta kuin se voisi. Fyysisten ja materiaalisten seikkojen ohella seurakulttuurissa kulkevat myös nämä henkiset ja esteettiset asiat, jotka vaikuttavat ihmiseen varmasti enemmän kuin arvaammekaan. Parin vuoden takaisen maalausoperaation jäljiltä Isku Areenakin näyttää huomattavasti enemmän Pelicansin kotihallilta, kuin miltä tahansa jäähallilta.

Ehkä harmautta poistamalla ja yhtenäisyyttä lisäämällä myös ne juniorit perheineen saapuisivat useammin liigaotteluun. Siinä on yksi kohderyhmä, jonka puuttuminen pääsarjaotteluiden katsomoista tuntuu olevan harmina monella paikkakunnalla ja monessa lajissa.

 

Edellinen kirjoitus >> Urheilujohtaminen mitataan vuosissa

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.