9Huh/14Off

Mielipide Tomi Lämsästä

Lamsa042014

Muutamat ovat kyselleet arviota Tomi Lämsän Pelicans-pestistä. Välillä tekisi mieli vastata, että "En minä tiedä. Mistä ihmeestä minä sen tietäisin? Voi olla hyvä, tai voi olla huono. Vuoden päästä ollaan viisaampia." Jonkinlainen mielipide sentään on muodostettavissa.

Loppujen lopuksihan koko jääkiekkotoiminnassa, kuten joukkueurheilussa muutenkin, puhutaan ainoastaan todennäköisyyksistä. Mitään varmaa ei ole ollut sen jälkeen, kun Jokereiden ja TPS:n 90-luvun dynastiat murtuivat.

Todennäköisesti Lämsä on Pelicansille kelvollinen, jopa hyvä päävalmentaja. Erinomaisuuteenkin on mahdollisuus olemassa. Todennäköisesti Lämsä ei myöskään ole sysipaska päävalmentaja, jollaisiksi vaikkapa Petteri Hirvonen, Jami Kauppi tai Mika Toivola osoittautuivat Pelicansille. Hyi olkoon, sitä tikulla silmään joka näitä nimiä muistelee.

Huono valmentaja nimittäin ei luotsaa joukkuettaan runkosarjan voittoon, kuten Lämsä teki vuosi sitten Jokereissa. Ei, vaikka apuna olikin 30 ottelun verran satunnaismuuttuja nimeltä Erik Karlsson. Lämsällä on jo näyttöjä ynnä kokemusta kirkkaista Stadin valoista. Nopea putoaminen pudotuspeleissä ja tämän talven potkut ovat takapakkeja, joita yrittävälle väistämättä tulee vastaan. Ne eivät tee Lämsästä huonoa valmentajaa.

Lisäksi on muistettava tarjonta valmentajamarkkinoilla. Se on aina kotimaisten nimien osalta rajallinen, ja kaupan on totaalisia pommejakin, kuten edellä todettiin. Nyt todennäköisesti saatiin koutsi, jolla on nälkää, tietoa tämän päivän liigakiekosta, hieman myös näkemystä seuran kokonaiskuvasta ja sen kehittämisestä, sekä arvokas ylimääräinen ymmärrys lahtelaisen jääkiekon syvimmästä olemuksesta.

Viime viikon lehdistötilaisuudessa puhuttiinkin jopa hieman huvittavan korostuneesti uudesta "Pelicans-ilmeestä", nuorennusleikkauksesta sekä nykyjääkiekon pelillisistä ominaisuuksista. Ikään kuin varta vasten alleviivattiin puolustuspuhetta viime aikoina esitettyyn kritiikkiin. No, asioiden julkinen linjaus oli joka tapauksessa hyvä asia.

Toivottavasti Lämsän pitkän 2+2 -vuotisen sopimuksen aikana Pelicans löytäisi pysyvän ja todellisen pelillisen identiteetin, joka jyskyttäisi koneen lailla eteenpäin ilman lehdistötilaisuuksien höpinöitä. Tehtävä on erittäin vaikea, mutta kaiken järjen mukaan seurassa pitäisi viimeistään nyt olla tarvittavat resurssit ja tietotaito vastata jäsennellysti kysymykseen: Mitä Pelicans edustaa ja tarkoittaa kentän tasolla junioreista edustukseen?

Loppujen lopuksi se on paljon tärkeämpi kysymys kuin mielipide Tomi Lämsästä.

Yksinkertainen esimerkki: jos Pelicans aikoo olla nopea, moderni ja urheilullinen yhteistyön jääkiekon joukkue, silloin se ei voi jatkossakaan hankkia Mika Toivolan kaltaisia puupäävalmentajia, eikä Pavel Rosan kaltaisia pelaajia. Linjassa on pysyttävä kärsivällisemmin. Sen systemaattisuuden kautta satunnaismuuttujien rooli vähenee ja todennäköisyydet paranevat. On tiedossa minkälainen valmennusryhmä tarvitaan, on tiedossa pelaaja-aineksen tarve, on tiedossa roolitukset ja niiden vaatimat ominaisuudet. Näin toimivat 90-luvun Ajax ja TPS, sekä 2000-luvun FC Barcelona ja JYP.

Lämsä ei ole puupää, ja ansaitsee nyt työrauhan. Kärsivällisyyttä on perusteltua odottaa myös koko Kiekkokaupungin yhteisöltä. Tämä ei ole mikään muutaman kuukauden keikkahomma, vaan pidempi projekti. Ilkka Kaarna ja kumppanit pistivät betsinsä tässä ruletissa taas ihan hyviin ruutuihin - todennäköisesti.

Comments (3) Trackbacks (0)
  1. Tämänpäivän soppareiden jälkeen on sanottava, että ompa loistava pöhinä toimistolla. Eihän tässä ole ollut näin hyvää kutinaa Suikkasenkaan aikana

    • Pöhinää on, mutta vielä aika maltillista sellaista. Toisaalta voidaan myös ajatella, että mikä muu suunta olisikaan voitu valita, kuin voimakas uudistuminen ja tulevaisuuteen panostaminen? Yksi tie kuljettiin loppuun parin viimeisen kauden aikana, ja osittain nyt valittu linja oli pakon sanelema juttu.

      Hyvää on myös se, että runko on pitkälti koossa, mutta ehdottomasti 3-4 laadukasta hankintaa tarvitaan pelaajistoon. Kyllä vielä ollaan kovasti jäljessä kesän 2011 tilannetta, vaikka aika on sen aikaisia muistoja kullannutkin.

  2. Tervetuloa Lämsä !!!

    Jari66 painu vittuu intternetistä vitun trollihomo


Trackbacks are disabled.