25Maa/14Off

Synninpäästö Pietilälle – missä johtavat pelaajat?

Tiistaiaamun valjetessa ja sarjan ollessa Tapparalle 2-1 olisi absoluuttisesti JuhaPekkaPietila-25032014kaikkein typerintä alkaa kaatamaan negaatiot Juha-Pekka Pietilän niskaan. Jos tänään maaliskuussa 2014 kuitenkin elettäisiin aivan Lahti-nimisen kiekkokaupungin alkuhämäriä, olisi luultavasti etiketin mukaista huutaa jotain tyyliin:

"Saatanan paska, heitä se vaikka pleksin kautta keskialueelle tai jotain!"

Tai:

"Ei vittujumalauta mitä koomailua. En tiedä minne on ensi kaudeksi sopimuksen tehnyt mutta voi puolestani lähteä jo tänään."

Pahoin pelkään, että näin kailotettiin jo useammallakin kotisohvalla ja Facebook-seinällä jo eilen. Kyllä, nuori puolustaja on kahdessa Tampereen ottelussa lahjoittanut maalin vastustajalle. Pahimpien kuohujen laannuttua pitäisi kuitenkin pystyä katsomaan kokonaiskuvaa, mikäli olemme kiekkokaupunkilaisia emmekä jääkiekon alkuasukkaita.

Kokonaiskuva näyttää siltä, että Pelicans on kahden pelin osalta erinomaisessa playoff-moodissa, mutta kolmas ottelu enteili pahanlaatuisesti joukkueen suurimpia heikkouksia.

Eli: Pelicansin johtavat pelaajat ovat unessa. Pelicansin 5vs5-hyökkäyspelaaminen perustuu 90-prosenttisesti laitoihin ja päätykiekkoihin. Pelicans häviää pahimmillaan puhtaassa luisteluvoimassa karmeasti.

Lisäksi: Paljonko tuotetaan maalintekopaikkoja tasaviisikoin? Paljonko potentiaalisia hyökkäyksiä yli keskialueen? Mitkä kentälliset pystyvät painamaan pelin vastustajan päätyyn enemmän kuin painimaan omissa?

Näitä pitäisi miettiä, eikä takertua ohi meneviin yhteen tai kahteen syöttöhassiin. Tässä tarkastelussa olisi kehitettävää sekä yleisöllä että medialla, mieluiten kaikilla lajia seuraavilla.

Tämä listaus ei missään nimessä tarkoita, etteikö Pelicansilla olisi mahdollisuuksia tässä sarjassa. Niitä löytyy kyllä, mutta pitkässä juoksussa Tapparaa ei kaadeta yhdellä kentällisellä. Hannu Aravirran Pelicans-valmennushistoria tuntuu toistavan itseään; jälleen kerran nelosketjun rouhijat toimivat veturiketjuna samalla kun nimellisten tulosyksiköiden tuotto sakkaa. Pinnat silti "Aralle", kehäkettu on työstänyt pudotuspeleihin aivan uudet särmät joukkueen yleisilmeeseen.

On valitettavaa, että Juha-Pekka Pietilä maksaa oppirahoja tällä tavalla, mutta se kuuluu pallopelin luonteeseen. Vähintään yhtä tarkalla suurennuslasilla pitäisi kuitenkin tarkastella esimerkiksi 31-vuotiaan puolustajakollega Juha Leimun toimintaa kentällä. Puhumattakaan johtavien hyökkäyspelaajien panoksesta.

Palatakseni tekstin alkupuolen huudahduksiin on myös todettava, että Pietilä on onnekseen valinnut rohkean pelaajan tien. Puolustajat voi nimittäin karkeasti jakaa kahteen koulukuntaan: Roiskijat roiskivat, Pelimiehet pelaavat. Pelaaminen on pyrkimystä aloitteisiin ja ratkaisuihin. Mieluummin rakentamista kuin rikkomista.

Pelimiehet joutuvat pyrkimyksistään maksamaan oppirahoja tuon tuosta, mutta Roiskijasta ei koskaan tule Ratkaisijaa. Se pätee kaikissa pallopeleissä ala-asteen liikuntatunnilta jääkiekon SM-liigaan.

Comments (1) Trackbacks (0)
  1. Nyt on Pietilällä kahden vuoden jatkosopimus Pelicansin kanssa. Toivoa sopii, että kehityskäyrä on nouseva.


Trackbacks are disabled.