15Mar/13Off

Kätisyyden merkitys jääkiekossa, alkeiskurssi

Rightin pelaajia - eli oikealta laukovia, oikea käsi alhaalla pelaavia pelaajia - monesti peräänkuulutetaan tuiki tarpeellisena lisänä jääkiekkojoukkueeseen. Ylivoimalle olisi kiva saada rightin pakki laukomaan ja sen sellaista. Asiaan liittyy vähän muutakin.

Katisyydet15-11-2013

Hannu Aravirta teki maajoukkuetauolla muutoksia kokoonpanoon. Näin ne ilmoitettiin aiemmin tällä viikolla, rightin kätiset pelaajat lihavoitu:

Timo Pärssinen – Tyler Redenbach – Miikka Männikkö
Vili Sopanen – Pekka Saarenheimo – Tuomas Santavuori
Kimmo Koskenkorva – Tommi Paakkolanvaara – Jesse Niinimäki
Ilkka Pikkarainen – Jarkko Immonen – Marko Pöyhönen

Jan Latvala – Juha Leimu
Oskari Korpikari – Henri Laurila
Antti Ylönen – Juha-Pekka Pietilä
Joonas Hurri – Niko Tuhkanen

Vaikka laitahyökkääjät ovatkin keskimäärin joukkueen tyhmimpiä pelaajia, on siinä vissi ero, kummin päin kätisyydet asetellaan. Perinteinen käsitys on, että pohjoisamerikkalaisessa painotuksessa laitahyökkääjät pelaavat lapa kentän puolella, mikä suorissa hyökkäyksissä mahdollistaa laukaukset suoraan syötöstä. Puolustajien kohdalla puolestaan painotetaan hyökkäysalueen pelaamista lapa laidan puolella, jolloin rännikiekkojen katkaisu, kiekon palauttaminen kulmaan sekä jossain määrin myös kiekon toimittaminen maalille helpottuvat.

Jos kuitenkin vilkaistaan yllä olevaa grafiikkaa, huomataan ettei se ainakaan hyökkääjien osalta näin mene nykypäivän SM-liigassa. Aniharva rightin hyökkääjä pelaa laituriparin vasemmassa laidassa ja näistäkin osa siitä johtuen, että myös toinen parin pelaaja on righti.

Ylivoimalla kätisyyksien sekoittaminen on päivänselvää, mutta myös tasakentällisin pelattaessa ei ole mikään läpihuutojuttu miten viisikon pelaajat asetellaan.

Tässä suhteessa Pelicans on yksi liigan puhdasoppineimmista joukkueista, mistä syystä myös tämän illan ottelussa Vili Sopanen ja Ilkka Pikkarainen tulevat mitä todennäköisimmin pelaamaan oikeassa laidassa, eivät vasemmassa. Alkukauden aikana vain Jesse Niinimäki on leftin pelaajana pelannut säännönmukaisesti oikeassa laidassa. Tämä ei sinänsä yllätä, kun kyseessä on kiekonkäsittelyltään ja pelinluvultaan joukkueen ylivoimaisesti taitavin pelaaja. Niinimäen taitotaso ja pelinluku mahdollistavat kiekon haltuunoton ja pelin sujuvan jatkamisen syötöllä paljon kivuttomammin kuin useimmilla muilla.

Nimittäin rystyllä haltuunotto vaatii taitoa. Pitkässä juoksussa on huomattavasti merkityksellisempää kuinka suurella prosentilla laitahyökkääjät saavat hyökkäysten rakentamisessa kiekkoa kämmenpuolelle vauhtiin, kuin se, sattuuko laituri saamaan yhden-kaksi suoraan syötöstä vetopaikkaa sieltä täältä. Pelicansin lefteistä ainoastaan Niinimäen ja Tomi Pekkalan sijoittaminen oikeaan laitaan on riittävän perusteltua.

Puolustuksessa taas Juha-Pekka Pietilä pelaa säännönmukaisesti oikealla. Henri Laurila käväisi Leimun pakkiparina vasemmalla, mutta lienee nyt palannut takaisin oikeaan laitaan. Eli pakki-pakki -syötöt päästään antamaan kämmeneltä kämmenelle, ei kämmeneltä rystylle.

Ihannetilanteessa kaikki kiekollisen pelin syötöt päästäisiin antamaan kämmeneltä kämmenelle. Käytännössä tämä on mahdotonta, mutta mitä lähemmäs tätä päästään, sitä laadukkaampaa kiekollista pelaamista todennäköisesti nähdään. Jälleen kerran puhutaan todennäköisyyksistä, jotka pienten marginaalien pelissä voivat pitkän kauden aikana luoda riittävän eron, ja jotka on siksi otettava huomioon.

Toisaalta löytyy myös pelaajia kuten JYPin Ossi Louhivaara, jolla pelaaminen vasemmassa laidassa on luontaista ja tukee pelaajan ominaisuuksia. Mutta tässäkään tapauksessa kyse ei ole suoraan syötöstä laukomisessa - joka toki on aliarvostettu asia suomalaisessa jääkiekossa - vaan Louhivaaran kyvystä voittaa kaksinkamppailussa puolustaja kiertämällä laidan puolelta kiekkoa rystypuolella suojaten. Esimerkiksi Sopanen harhauttaa luontaisemmin oikeasta laidasta keskelle päin pujottamalla kiekkoa puolustajan jalkojen ja mailan välistä.

Jos kuvittelit, että kätisyys vaikuttaa jääkiekossa ainoastaan hyökkäysalueen ylivoimapelaamiseen, mieti uudestaan.

PS. Numeerisesti tarkennettuna viimeisimmissä kokoonpanoissa ennen tämän illan otteluita pelasi yhteensä 59 rightin kätistä pelaajaa (keskushyökkääjiä ja maalivahteja ei huomioitu). Näistä pelaajista vain 13 pelasi laituri- tai puolustajaparin vasemmalla puolella.

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.