9Elo/13Off

Ovatko jääkiekkoilijat ylipalkattuja?

 

Eilen vastaan käveli Iltalehden uutinen lennonjohtajien palkkauksesta. Kynnyskysymys asiassa tuntui olevan, että keskimäärin yli 7500 euron kuukausipalkka suhteessa lyhyehköön kahden vuoden koulutukseen olisi jotenkin kohtuutonta verrattuna esimerkiksi 13 vuotta opiskelleisiin erikoislääkäreihin. Työviikkokin on lyhyempi ja mitä vielä.

Katsottuani viimeisen parin vuoden aikana FOXilla näytetyn Lentoturmatutkinta-sarjan olen jokseenkin vakuuttunut siitä, että lentoturvallisuudesta kannattaa hieman maksaakin. Siinä vaiheessa kun Matti ja Maija Meikäläinen nousevat Helsinki-Vantaalta ilmaan kohti Lanzarotea, on palkkausta huomattavasti oleellisempaa, että lennonjohtotornissa istuu pätevä lennonjohtaja täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Muuten jälki voi olla aika nopeasti aika pahaa.

Vähän sama juttu on eduskunnassa. Kansanedustajien palkoista kitistään säännöllisesti, vaikka juuri kyseiseen laitokseen pitäisi saada houkuteltua ne penaalin terävimmät kynät päättämään valtakunnan asioista.

Keskiverto SM-liigakiekkoilija ei aivan yllä lennonjohtajan palkoille, mutta kovimpien lätkäjätkien tienaamat 20 000 - 30 000 euroa kuussa kelpuuttavat verotietolistoilla jo ihan hyville sijoituksille. Onko se liikaa siitä, että luistelee kumilätkän perässä pari kertaa viikossa?

Jääkiekkoilijoiden palkkausta arvioitaessa kannattaa muistaa, että "opiskelu" tähän työhön pitää useimmiten aloittaa jo alakouluikäisenä. Ei onnistu, että kaivellaan nenää Mäkkärin pöydässä 18-vuotiaaksi ja haetaan yhteishaussa jääkiekkojoukkueeseen, vaan harjoittelua vaaditaan kymmenisen vuotta ja sitten hyvällä tuurilla jääkiekkoilusta voi alkaa tienaamaan rahaakin jos kaikki menee nappiin.

Kun sitten työllä ja taidolla on päästy ammattilaiseksi, taitaa lakisääteistä lomaa olla neljä viikkoa vuodessa ja työviikot paukkuvat jatkuvasti yli 40 tunnin. Yleensä tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin on vielä iltavuoroa, työmatka enimmillään 10 tuntia suuntaansa.

Hikikin tulee, uran päättyminen on koko ajan yhden taklauksen päässä ja työpisteen vierellä on 4000 - 13 000 sivullista pällistelemässä. Yöllä adrenaliinin vielä jyllätessä tarvitsee unilääkkeitä nukahtamiseen. Keväällä sesonkiaikana töihin on tapana lähteä vaikka olisi kropassa vähän pipiäkin.

Joten, ellei kansa ala äänestää jaloillaan tavallisen lätkäpelin lipunhintoja vastaan, taitaa pelaajille maksettava korvaus olla aivan kohtuuden rajoissa. Keskustelun varaa jää korkeintaan siitä, onko maailman parhaille pelaajille maksettava 10 miljoonaa dollaria vuodesta enää kohtuullista.

Mutta he ovatkin alansa parhaita kaikista niistä huipulle yrittäneistä. Verotietojen taivastelun sijaan kannattaisikin ehkä muistaa, että jokainen on oman onnensa seppä.

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.