8Hei/13Off

Hjallis sulki ja avasi oven SM-liigalle

Kaikilla tuntuu olevan mielipide Jokereiden KHL-siirrosta. Ja miksipä ei olisi, kun kyseessä on suurin muutos sitten Oulun Kärppien liiganousun. Moni on asiasta mielipidettä kysynyt, joten otetaanpa aihe käsittelyyn.

Tästäkin mullistuksesta voitaneen kliseisesti todeta, että Jokereiden siirtyminen KHL:ään on SM-liigalle sekä uhka että mahdollisuus. Joka tapauksessa mieluummin olisin nähnyt Jokerit jatkossakin SM-liigassa ja lajin kansainvälistymisen tapahtuvan jonkinlaisen mestareiden liigan kautta. Narreilla voi olla vieraalla maalla edessään kovin kivikkoinen tie, niin pitkään koko organisaatio on ollut tuuliajolla lähihistoriassaan pois lukien Jarmo Kekäläisen pikavisiitin ajan.

Itse en ole mikään ylikansallisten liigojen fani. KHL:ssä on jo mukana joukkueet Tshekistä, Slovakiasta, Latviasta, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta. Tulevalle kaudelle mukaan liittyy kroatialainen Medvescak Zagreb, sen jälkeen on Jokereiden vuoro.

Mahdollisina laajennussuuntina on väläytelty myös Ruotsia, Saksaa, Itävaltaa ja jopa Italian Milanoa. Onko KHL-joukkueen yhtälö elinvoimainen entisen Neuvostoliiton alueen ulkopuolella, se jää nähtäväksi. Ja sen taitaa ratkaista lähinnä seurojen taustalla häärivien oligarkkien likviditeetti.

Urheiluromantikon silmin ikävintä onkin se, että toiminta siirtyy vielä entistäkin vahvemmin rahan valtaan. Suomalaiseen palloiluun kuuluvan paikallisuuden merkitys pienenee rajusti. Samalla SM-liiga menettää raskaan sarjan kiintotähden operoimaan toiseen liigaan, jonka kiinnostusarvo on toistaiseksi kyseenalainen. Tämä tekee loven esimerkiksi tv-sopimuksen arvoon ja yleisömääriin. Jokereiden myötä liigan vuosittaisesta kokonaiskatsojamäärästä voi hyvinkin kadota 150 000 katsojaa, ellei enemmänkin.

Ja siinä on sitten tavallaan se mahdollisuus.

Nimittäin nyt on jälleen kerran aika kääriä hihat uudistukseen. Miettiä koko SM-liigan konseptia ja toimintamalleja täysin uusiksi. Jokereiden lähdön jälkeen sekä yleisökeskiarvot että kokonaismäärät putoavat, niiden kasvulla ei hetkeen voida enää vuosittaiseen tapaan patsastella. Hommaan on löydettävä jokin uusi juju.

Mahdollisuuksien rajoissa on Jokereiden korvaaminen nousevalla Mestis-seuralla. Tälle paikalle vahvimmin ehdolla ovat Vaasan Sport, Mikkelin Jukurit ja Kouvolan KooKoo, joista mikä tahansa toisi mukanaan raikkaan tuulahduksen kultapossukerhoon. Kokonaisuuden kannalta tärkeintä on, että Jokereiden lähdettyä joukkuemäärä ei jää 13:een, vaan joko liigasta pudotetaan yksi joukkue tai nostetaan yksi. Se, kumpi näistä ratkaisuista on parempi jääköön muihin pohdintoihin.

Houkuttelevia mahdollisuuksia on olemassa - toivottavasti kohta neljänkympin virstanpylvästä lähestyvä SM-liiga on yhä riittävän ketterässä kunnossa uudistuakseen. Edessä on ainakin uuden toimitusjohtajan valinta, tuoreen markkinointijohtaja Joni Vesalaisen metkut, mediatuotanto Nelonen-konsernin kanssa, joustokaukalot sekä toivottavasti tuomaritoiminnan ammattimaistuminen.

Liigan konsepti on ihan toimiva ilman Jokereitakin, mutta ryvettynyt imago vaatisi rohkeata tuuletusta.

Ilmalan pahojen poikien lähtiessä siihen avautuu hyvä ovi.

Filed under: Liiga Comments Off
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.