25Lok/11Off

Kuinka monta peliä on aivovamman hinta?

SaiPan varakapteeni Richard Lintner rysäytti liigasyksyn rumimman taklauksen Ässien Tuomas Santavuoreen viime torstaina Lappeenrannassa. Törkeyden huippu ei kuitenkaan ollut pelaajan suorittama taklaus, vaan kurinpitäjän henkinen viikateisku pelaajien kunnioituksen polvitaipeeseen.

Selvä tapaus. Tuomari oli hereillä, Lintner aivan oikein suihkun puolelle ja odottelemaan pelikiellon pituutta. Yhtä törkeää hyppy/kyynärpäätaklausta ei ole vähään aikaan SM-liigassa nähty. Verkkokeskusteluissa ennakoidaan 4-5 ottelun tai jopa pidempääkin pelikieltoa.

Liigan kurinpitäjän Sampo Liusjärven tekemä päätös julkaistaan seuraavana päivänä. Kurinpitäjä löytää videolta oleelliset asiat:

... katson, että Lintnerin aikomuksena on ollut kohdistaa kyynärpäätaklaus Santavuoren päähän.

Rangaistusta mitattaessa on huomioitu rangaistusta ankaroittavana seuraavat seikat: taklauksen suorittaminen hyppäämällä ylöspäin, tarkoituksellinen kyynärpään käyttäminen ja yritys kohdistaa kyynärpääosuma pään alueelle.

Lopullisessa päätöksessä vedetään kuitenkin kölin alta kaikki periaatepäätökset pelaajien turvallisuudesta ja sen kunnioittamisesta:

Rangaistusta harkittaessa on lisäksi huomioitu, ettei Lintnerin kyynärpää juurikaan osu Santavuoreen ja että Santavuori pystyi jatkamaan ottelua. Edellä mainituilla perusteilla katson, että kahden ottelun pelikielto oikea seuraus teosta.

Uskomatonta. Ei kun, eipäs olekaan. SM-liigan linjauksen mukaisesti tekoa lieventää jos seurauksena pelaaja ei loukkaannu vakavasti. Kirjoittamattomien sääntöjen mukaan tuomiota lieventää ensikertalaisuus, Lintnerin tähtipelaajan status, Santavuoren keskivertopelaajan status ja Lappeenrannan kaukainen sijainti Helsingin valoista.

Otteluissa nähdään jopa melko usein puolitahattomia selkääntaklauksia taklattavan kääntäessä selkänsä viime hetkellä tai keskialueen polvitaklauksia, joissa kaksi kovassa vauhdissa olevaa pelaajaa kohtaavat silmänräpäyksessä. Näistäkin tapauksista kohistaan ja silloin tällöin jaetaan 1-2 ottelun sanktioita. Tasan vuosi sitten Liusjärvi antoi HIFK:n Ilari Melartille kahden ottelun pelikiellon "ei-spontaanin tappelun" aloittamisesta Jere Karalahtea vastaan.

Nyt kyseessä on täysin puolustelematon ja tarkoitushakuinen "kilahtaminen", jossa Lintner yrittää vain ja ainoastaan tyrmätä Santavuoren kyynärpäällään. Jos taklaus olisi osunut, Santavuori olisi kannettu jäältä vaakatasossa.

Vuosia sitten Pelicans-vahti Markus Helanen kaatui jäällä vahingossa ja ilman rikettä, saaden päävamman, joka lopetti uran siinä sekunnilla ja haittaa myös pahasti arkielämää. Mutta kun 97-kiloinen pelaaja yrittää tahallisesti kohdistaa kyynärpäätaklauksensa koko ruhonsa voimalla vastapelaajan päähän, on rangaistuksena 2 ottelua? Lauantaina ja tiistaina sivussa, torstaina jo kehissä. Hohhoijaa.

Yksi SM-liigan tavoitteista on pelaajien välisen kunnioituksen parantaminen, jota puolivillaisesti viljellään juhlapuheissa ja haastatteluissa. Aivan samoin SM-liigassa ja kansainvälisessä jääkiekossa on viime vuosina puututtu päähän kohdistuvien taklausten kitkemiseen. Millä tavoin tämä Liusjärven päätös on linjassa kummankaan periaatteen kanssa? Rehdistä nyrkkitappelustakin on viime vuosina jaettu yhtä pitkiä tuomioita.

Mikäli SM-liigan kurinpitojärjestelmässä olisi munat, pitäisi nimenomaan päähän kohdistuvien tai muuten vammautumisriskiä lisäävien taklausten sanktioita koventaa - sekä yritysten että onnistuneiden tekojen kohdalla.

Nykyisellään rangaistuspäätöksissä ei myöskään ilmene mikä olisi kurinpitäjän näkemyksen mukaan ollut sanktio onnistuneen teon kohdalla. Eikä voikaan ilmetä, koska niissä tapauksissa kulloinenkin kurinpitäjä tanssii iltapäivälehdistön, Ässien lääkärin ja seurojen toimitusjohtajien pillin mukaan, paskoo tässä ristipaineessa housuunsa  ja tekaisee hädissään jonkinlaisen tuomion.

SM-liigan pitkäaikainen tapa tuomita teot seurausten perusteella on jo itsessään suorastaan surullinen linjaus isojen miesten pyörittämässä liigassa, mutta viimeistään tapaus Lintnerin käsittely kuohitsee koko järjestelmän lopullisesti kaikkien toimijoiden silmissä. Ainakin kaikkien SM-liigan toimiston ulkopuolisten. NHL:n uutena kurinpitäjänä toimii 1500:n NHL-ottelun Brendan Shanahan. Miksi SM-liigan vastaavilta päättäjiltä ei koskaan vaadita pelin ymmärtämistä?

Niin ja se mielipide: näin törkeästä yrityksestä 5 peliä ja onnistuneesta tyrmäyksestä 10 peliä. Kovemmalla vauhdilla 12.

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.