11Maa/13Off

Lammin Moukarin viimeiset heilahdukset

Yksi sivu Lahti-kiekon historiankirjassa lähestyy alareunaansa, kun Jari Kauppila piirtää viimeisiä piirtojaan lahtelaisen edustusjoukkueen paidassa. Mahdollisesti jo huomenna Tampereella.

Ristiriitainen kameleontti. Sitä on Jari Kauppila lahtelaisen jääkiekon henkilögalleriassa. Tämä yksi Reippaan juniorikoulun kirkkaimmista timanteista - kun faktat otetaan huomioon - ei ole ollut koskaan profeetta omalla maallaan, vaan sitäkin enemmän jatkuvan kritiikin kohteena. Se, että "Kake" on epäonnekseen osunut Pelicansiin aina väärällä hetkellä, on peittänyt alleen liki 1000 ottelua ja kolme mitalia pääsarjatasolla SM-liigassa sekä Elitserienissä.

Kotiinpaluut vuosina 2002, 2008 ja 2012 osuivat nimittäin kaikki huippukauden jälkeiseen mahalaskuun. Olen voinut vain huvittuneena seurata joidenkin vääräleukojen arvioita Kauppilan osuudesta näissä epäonnistumisissa. On totta, että Kauppilan pelaajaprofiili ei ole esimerkiksi kaimansa Viuhkolan kaltainen kokonaisvaltainen liideri, mutta kyseisinä kausina Pelicans on ollut tuuliajolla koko joukkueen voimin, pahimmillaan valmennusta myöten (2002-2004).

Kannattaa muistaa, että myös muuan Jan Latvala oli mukana samaisilla kausilla ja tilastollinen notkahdus on niissäkin havaittavissa.

Osittain Kauppila ilmentää tämän kauden Pelicansia turhankin hyvin. Coach-Suikkanen päätyi testijakson jälkeen värväämään äärikokeneen ja monipuolisen sentterilaiturin, mutta tämänkään pelaajan kohdalla filosofia ei kovin kaksisesti onnistunut. Kauden mittaan alle 10 minuuttiin kutistunut peliaika ja katsomossa istuminen kielivät siitä, että valmentajalle ei lopulta muodostunut luottoa pelaajan kykyyn toteuttaa pelitapaa. Kokemus ja peliäly riittävät, pelinopeus ei.

Nopea ja taitava Kake oli vielä liigauransa alkuvuosina, myös hyvän matkaa 2000-luvun puolella. Tuittupäinen individualisti, jolta löytyi tulistuessaan arsenaalistaan myös fyysinen elementti, siitä myös lempinimi Lammin Moukari. Vuodet 2006-2008 HV71:ssä muovasivat sentteristä jämptimmän ja puolustusvoittoisemman pelaajan, jälkimmäisellä kaudella kivikovan joukkueen kolmossentterinä irtosi Elitserienin mestaruus.

Viimeiset viisi-kuusi kautta ovatkin hyvä näyte Kauppilan jääkiekkoilullisesta lahjakkuudesta. Rooli joukkueessa on seesteisempi ja täysin erilainen kuin 10-15 vuotta sitten, mutta entinen sooloilija kehitti itselleen uusia keinoja olla hyödyksi joukkueelleen. Tällä kaudella Kauppila on tiennyt roolinsa alusta lähtien, harjoitellut esimerkillisesti ja ollut valmiina askiin kun käsky käy.

Eikä Kakesta voisi kirjoittaa mainitsematta takavuosien bravuuriksi muodostunutta jalkakikkaa. Mieleenpainuvin kynäily tapahtui 2002 marraskuun kotipelissä Jokereita vastaan, jolloin Kake kahvitti patenttiharhautuksellaan tuolloin 20-vuotiaan Olli Malmivaaran, nosti limpun huippulupaus Kari Lehtosen räpyläpuolen ylänurkkaan ja Pelicans voitti riemukkaasti 2-1.

Tuolla kaudella Kauppila teki syöttöpisteen ensimmäisessä kotiottelussaan Pelicans-paidassa ja syöttöpiste napsahti eilen viimeisessä kotiottelussa. Se taitaa olla sitä ympyrän sulkeutumista.

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.