30Tam/13Off

Kultakypärän funktio

Törmäsinpä Jatkoajan keskustelupalstalla mielenkiintoiseen ajatustenvaihtoon SM-liigasta tutun kultakypärän tarpeellisuudesta. Tämä Veikkauksen Vedonlyönnin symboli ja kotimaisen pääsarjamme erikoisuus on koristanut kunkin joukkueen parhaan pistemiehen päätä kaudesta 1994-1995, jolloin ensimmäisenä kauden päätteeksi palkinnon pokkasi tuolloin KalPassa pelannut tshekki Petr Korinek (50ott, 14+34=48).

Nykyinen palkintosumma on 10 000 euroa, jonka voittaa eniten otteluita Kultainen kypärä päässään pelannut ja pistepörssin 20 parhaan joukkoon sijoittunut pelaaja.

Peliasuihin liittyen on SM-liigassakin nähty vuosien saatossa monenkirjavaa viritelmää. Jokereiden hopeiset Hackmann-kypärät muistetaan ikuisesti, samoin desimaaliluvut pelinumeroissa. Myös tuomareiden varustuksella on leikitty käyttämällä pudotuspeleissä milloin verenpunaista ja milloin kusenkeltaista kypärä, sekä muuttamalla taannoin paidan pystyraidat jonkinlaiseksi psykedeeliseksi teokseksi kuvaamaan sponsori Intrum Justitiaa, jonka toimialasta varmasti 95 prosentilla yleisöstä ei ole harmainta aavistustakaan.

Kultakypärä voi olla osaltaan turha kapine, eihän sellaista lajin syntysijoilla Pohjois-Amerikassakaan taideta tuntea. Toisaalta se aiheuttaa tarpeetonta epäsuhtaa itse peliin vaikuttamalla muun muassa jäähytuomioihin niissä tilanteissa, joissa kultakypärä on osallisena. Toisaalta asiaan tottuneena kultapottaan ei pelin aikana tule enää liiaksi kiinnitettyä huomiota, eli huomioarvokin on vähän niin ja näin.

Itse kuitenkin kannatan Kultakypärän olemassaoloa. Jenkkityylistä tähtikulttia tähän maahan ei saada - onneksi(?) - rakennettua, mutta nöyristelyn ja kolmosketjun jätkien luvatussa maassa pieni tunnelman sähköistäminen on ihan paikallaan. Kyse on kuitenkin maalinteosta, taidosta ja jonkinlaisesta pelin hallinnasta, toisin sanoen voittamisesta.

Tämä 17-vuotinen perinne on tavallaan jo instituutio SM-liigan sisällä. Johdonmukaisesti ja tyylikkäästi toteutettu brändi, joka on iskostunut sarjaa seuraavien ihmisten mieleen ja jota SM-liiga ei ole onnistunut tyypillisellä tavalla pilaamaan.

Eli: säilyttäkää Kultakypärä!

- - -

Ohessa vielä edellisvuosien voittajat sekä sveitsiläinen tapa merkitä paras pistemies. Ei liian tyylikästä, kuten eivät keski-eurooppalaisten seurojen peliasut muutenkaan.

Kukakohan muuten voitti Kultakypärän viime vuonna? Jääkiekkolehden mukaan Tomas Zaborsky pelaajaäänestyksellä(!), tilastollisten kriteerien mukaan Ryan Lasch.

94-95 Petr Korinek, KalPa
95-96 Jari Korpisalo, Ässät
96-97 Aleksandr Barkov, Tappara
97-98 Jussi Tarvainen, JYP
98-99 Jan Benda, Ässät
99-00 Jan Caloun, HIFK
00-01 Petr Ton, JYP
01-02 Vladimir Machulda, SaiPa/Jokerit
02-03 Ville Peltonen, Jokerit
03-04 Cory Murphy, Ilves
04-05 Pasi Saarela, Lukko
05-06 Marko Kivenmäki, Ässät
06-07 Josef Straka, Lukko
07-08 Teemu Laine, TPS
08-09 Juha-Pekka Haataja, Lukko
09-10 Jori Lehterä, Tappara
10-11 Ville Viitaluoma, HPK

lähde: Suomen Jääkiekkomuseo

 

Filed under: Liiga Comments Off
Comments (1) Trackbacks (0)
  1. Sitte toi Kiekko otteluissa alkoholin myyminen kielletty vastustan tommosia ns. Paskalakeja jotka ns. Kukkahattu tädit ovat keksineet.


Trackbacks are disabled.