28Tam/13Off

Tukholma-syndrooma

Angelo Esposito ja Danny Richmond menivät viihdoin kaupaksi, joten kaikki ennen kauden alkua ostetut pullat on nyt potkittu uunista ulos. Reaktiot näihin uutisiin seikkailevat jossain tunteen ja järjen rajamailla.

Tunne ja järki sekoittuvat myös ns. Tukholma-syndroomassa, joka Wikipedian mukaan on

"Arkikielinen nimitys psykologiselle tilalle, jossa panttivangeille tai muulla tavoin vastoin tahtoaan kaapatuille henkilöille kehittyy myötämielinen suhtautuminen kaappaajiinsa."

Jostain syystä tämä termi putkahti mieleen siinä vaiheessa, kun joukkueen piristyttyä voittoputkeen alkoi keskusteluissa pyöriä jo ehdotuksia Espositon ja Richmondin jatkosopimuksille. Kahdesta sympaattisesta pohjoisamerikkalaisesta jälkimmäinen oli alkanut vähitellen jo samaan kentällä jotain aikaiseksi, ja ensinmainitustakin saataisiin edullinen lupaava projektipelaaja ensi kaudeksi, vieläpä EU-passilla. Saatoin jo haistaa vehreän kukkaiskedon sieraimissani.

Ellei herrojen suorituksia nyt voikaan aivan rinnastaa aseistettuun panttivankidraamaan, niin oma järkeni sanoo, että ehkä ihan hyvä näin. Toinen ei osannut pelata, ja toinen oli liian kallis. Itse ihastuin harjoitusotteluissa Richmondin pelin helppouteen sillä varauksella, että myös puolustuspelaaminen sujuisi tosipeleissä. No, juuri sitä tämä jenkki ei kovin kaksisesti hallinnut.

Ja kun hinta huitelee todennäköisesti mummon miljoonan paikkeilla, on loppukaudesta saatava kymmenien tuhansien eurojen säästö ihan perusteltua. Jopa siitäkin huolimatta, että joidenkin näkemysten mukaan kyseessä on Pelicansin viime otteluiden paras puolustaja. Kaatuuko joukkueen nousukiito Richmondin lähtöön? Tuskin.

Jään silti mielenkiinnolla seuraamaan Danny-boyn edesottamuksia. Richmond on puolustaja, jolla on teknisesti kaikki valmiudet Euroopan huipputasolle. Valitettavasti pelinäkemys ei pysy vauhdissa, kenties otteita leimaa myös AHL-vuosina opittu yksilökeskeisyys. Joukkueen pelisysteemin noudattamisessa Richmond oli tämän koululuokan pahimpia rasavilleja. Ja kun hyökkäävästä puolustajasta puhutaan, niin loppujen lopuksi viivapelaaminenkin oli väläytyksistä huolimatta kovin keskinkertaista hätäisine laukauksineen. Jos paljon parjattu Seikola on quarterback-tyylinen pelinrakentaja, on Richmond enemmänkin kentällisen kolmas laitahyökkääjä.

Espositollekaan oppi ei mennyt sen paremmin perille. Kanukki oli ainakin liigavauhdissa keskushyökkääjäksi huono lukemaan peliä, viljellen samalla vaikeita ja ylioptimistisia ratkaisuja. Peleissä ja harjoituskentällä olemus oli alistunut, pää painuksissa. Eikä fysiikkakaan ollut omiaan ainakaan pienen kaukalon peleihin.

Joskus pelaajat ovat siinä kiikun kaakun jatkosopimuksen rajoilla, mutta en minä näihin kaappareihin panttivankina niin paljoa tykästynyt, että yhteistä aikaa olisi pitänyt ehdoin tahdoin jatkaa.

PS. Richmondin lähdön jälkeen Jan Latvalan rooli puolustuksessa kasvaa. Kevät näyttää (taas) onko aina luotettava teräsmies yhä luottamuksen arvoinen?

Comments (4) Trackbacks (0)
 1. Espositoon uskoin todella paljon että hän onnistuisi mutta eiku meni floppaamaan.
  Ja Richmond just alkoi olemaan lemppari pakkini ja sitte lähtee pois Pelicansista,mikä Pelicansia
  vaivaa?

  • Muiden tämän kauden ulkomaalaisten (pl. Smolenak) tavoin Richmond ei ollut palkkansa arvoinen pelaaja. Eli vaiva on se, että päätöksissä painaa aina taloudellinen ja pelillinen puoli, mikä on ihan ymmärrettävää. Ainakin tämän pitäisi nyt avata peliaikaa Hurrille ja Pietilälle.

 2. Eli varattiin taaloja Tammikuun tyhmyyksiin nyt mennään ostamaan joku floppi. Miks näin eiks meillä ollu sopimus tuon Lash:in kanssa vai miten se nyt oli ennen kuin katosi Nhl:ään Miks toimistolla ei olla hereillä että ois saatu liikettä ja oikee pelimies takas seuraan.
  Mennään tarjoomaan hemmetin vähän että ne kaikki lipuu Ruotsiin. Noh nyt palkataan NIMI joka on entistä pahempi floppi ja Juland on ollu koko kauden sivussa joten ei siitä tuu pelastajaa seuralle loppupelejä ajatellen. jäädään sijalle 11, ja peli on ohi ennen kuin ne ees alkaa.

  Paskin kausi vuosiin munatonta toimintaa Kaarnan ja muun pelicanssin suunnalta.

  Osaako kukaan laskea kuinka paljon menetettiin kun päästettiin Pasi pois?
  http://en.khl.ru/standings/222/league/
  tuolt on aika helppo lukea tilastot faktaa.

  • ”Paskin kausi vuosiin” on aika paksu väite, varsinkin kun tulokset ovat näillä näkymin kääntymässä parempaan päin, ja kauden mittaan on tehty hyviäkin ratkaisuja ja hankkiuduttu eroon flopeista. Tietenkin, kuten olen aiemminkin todettu, esimerkiksi Niinimäen ja Redenbachin hankinnoista voi olla montaa mieltä.

   Laschin tilanteeseen taidan ottaa kantaa vasta seuraavassa kirjoituksessa.


Trackbacks are disabled.