1Maa/13Off

Sarjataulukon uudet vaatteet

Amerikkalaiset ovat mestareita hyödyntämään tilastoja urheilun taustoittamisessa. SM-liigan virheiden täyteiset tilastot toimivat suurkuluttajille ja medialle lähinnä epäluotettavana riesana, mutta olisiko esimerkiksi sarjataulukosta helposti löydettävissä jotain kiinnostavaa?

Normaalisti sarjataulukko esitetään netissä tai televisiossa suurin piirtein näin. Esitys tarjoaa oleellisimman informaation, mutta ei juuri mitään muuta. Toisaalta esimerkiksi Urheiluruudun tapauksessa on otettava huomioon, että taulukkoa ei voi montaa minuuttia luetuttaa lyhyessä lähetyksessä.

Heitetäänpä kuitenkin vähän lisää informaatiota kehiin. Eilisellä kierroksella tapahtuneet muutokset sijoituksissa (nuolet), maalierot plussalla ja miinuksella sekä laitimmaisena oikealla voitto/tappioputket. Siinäpä jo huomattavasti lisää työkaluja kotisohville tai asiantuntijakommentaattoreille makasiiniohjelmiin ja URHOtv:n ottelulähetyksen lopussa hyödynnettäväksi. Ässät on tolkuttomalla kirillä nousemassa jopa sarjakakkoseksi, Kärpät puolestaan hyytymässä kärkikuusikosta.

Entä miltä SM-liiga näyttäisi, jos sarja pelattaisiin huippu-urheilun ehdoilla, eli ilman typeriä säälipudotuspelejä ja liigakarsinnat SM-liigan kahden viimeisen sekä Mestiksen neljän parhaan kesken kaksinkertaisena sarjana (kuten Ruotsissa). Häviäisikö mielenkiinto liigan loppukierroksilta, kun sarjataulukossa olisi enää kaksi rajaviivaa?

Vastaus: EI. Edelleen neljä joukkuetta - viidentenä Ässät - kamppailisi verisesti kotiedusta ensimmäiselle kierrokselle. Peräti viisi joukkuetta himoitsisi yhtä ainoaa pudotuspelipaikkaa kahdeksan joukkoon. TPS:n ja Ilveksen asema olisi yhtä selvä kuin nytkin, mutta turkulaisten mahdollisuus karsintojen välttämisessä olisi voinut tuoda panosta pidemmälle kevääseen.

Suurin ero tulisikin siinä, että neljällä joukkueella alkaisi kesäloma nykyisen kolmen sijaan. Mutta tämähän olisi muutosta parempaan. SM-liiga kun on tuntunut vähän unohtavan, että kilpaurheilussa kaikki huonoimmatkin rupusakit eivät voi päästä pelaamaan isoimmista panoksista.

Kaikkein hirveimmän esityksen ikinä missään tämän maan kamaralla esitti Nelonen Pro pari viikkoa sitten oman sarjataulukkonsa kanssa. Olin niin hämmästynyt näin amatöörimäistä jälkeä nähdessäni, että otin tapauksesta kuvan.

Ohjenuorana voisikin sanoa, että hyvä sarjataulukko on sellainen, jota ei tarvitse katsoa kuin tennisottelua.

Filed under: Liiga, Media, Viihde Comments Off
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.