20Lok/11Off

Äkäiset lyhyet, viikko 42

Lentäjän paluu. Arpakuutio vai SM-liigan virallinen tilasto? Sami Blomqvist. HPK:n vetovoima. Hockey Nightin Muppet-show. Lentoturman lopullinen syy.

Mistä tunnistaa huippujoukkueen? Esimerkiksi siitä, että ensimmäisen neljänneksen jälkeen se on sarjassa toisena ilman ykkössentteriään. Joukkue ei ollut Matias Lopin loukkaantumisesta moksiskaan, eikä yhden miehen kaipaaminen Suikkasen luomaan kulttuuriin kyllä sopisikaan. Parinkaan avainmiehen poissaolot eivät liiemmin hidasta jos kokonaispaketti on kunnossa.

Tero Koskiranta stunttasi aikansa yllättävänkin hyvin, mutta jossain vaiheessa eväät loppuivat kesken. Jokapaikanhöylä on yleismies, ei pitkässä juoksussa ykköskentän liideri. Onko Loppikaan sitä, se jää nähtäväksi. Viime kausi oli häpeällinen esitys nimekkäältä pelaajalta, mutta moni muukin on pessyt kasvonsa täysin uudessa Pelicansissa.

Lehtitietojen mukaan aloite ja pyyntö Pelicansissa jatkamisesta tuli viime keväänä Lopilta itseltään. Kari Jalosen suunnitelmiin hän ei olisi kuulunut. Samalla Loppi oli luvannut parantaa asenteensa. Lähikuukausina kaukalossa nähdään ehkä ensimmäistä kertaa oikea huippu-urheilija ja täysammattilainen jääkiekkoilija Matias Loppi. Kaikki on pedattu valmiiksi, loppu riippuu miehestä itsestään.

Ja on Loppia vähän kaivattukin - ykkösylivoima huutaa kapelimestaria.

- - -

Ylivoimasta puheenollen yritin taustatueksi kaivaa hieman faktapohjaa Pelsun yv-tehokkuudesta, mutta SM-liigan nettisivujen viralliset ylivoimatilastot on päivitetty viimeksi tasan kuukausi sitten! Niin maanmainio ammattilaissarja se on tämä meidän SM-liiga.

Musiikkimaailman megatähdet vaativat livekeikkojen raidereihinsa vain tietyn värisiä M&M karkkeja lasikulhoon varmistaakseen, että järjestelyt on varmasti hoidettu pilkuntarkasti. Jos raideri jätettäisiin SM-liigan hoidettavaksi niin pöydällä olisi todennäköisesti pelkkä lasikulho.

- - -

Sami Blomqvist vuokrattiin pariksi peliksi Raumalle, jonne kelpaa vuokralle kuka tahansa joka on todistettavasti joskus pelannut jääkiekkoa. Maalintekovaikeuksien kanssa painivalla Peliitoilla olisi ollut Pikku-Jönnille käyttöä, mutta valitettavasti mies on Pelicansin omaisuutta ja Pelicansilla ei ole Blomqvistille käyttöä, vaikka tilastojen valossa 4 liigapeliä ovatkin tehot 1+1 tuottaneet. Haiskahtaa muutenkin vähän siltä, että Blomqvist ei ole Suikkasen suosiossa kenties pelillisistä ominaisuuksista, kenties asenteesta johtuen.

Lukko se on mielenkiintoinen seura. Joka ikinen kesä keräävät sarjan suurimman pelaajaringin ja joka talvi sinne roudataan jämäpelaajia eri puolilta maailmaa.

- - -

Viikon sitaatti. Kakkosjumbona rypevä Hämeenlinnan Pallokerho vahvistuu Ville Hämäläisellä. Seuran toimitusjohtaja Risto Korpela kommentoi uutista seuraavasti:

- Pää on nyt niin sanotusti avattu.

Tyhjentävä kommentti kertakaikkiaan. Tänään Hämäläisen perässä seurasi Henri Tuominen. Googleta jos et tunne. Löytyisiköhän vielä joku Jyrki Louhi naftaliinista? Sen jälkeen ilmasilta Norjan pääsarjaan? Mahdollisuudet ovat rajattomat.

- - -

Tiistaina julkistettiin uusi Hockey Night-tiimi. Yritän parhaani mukaan olla kommentoimatta kuvankäsittelytaitoa ja keskittyä sisältöön. Onkohan nyt varmasti tarpeeksi äijiä kehissä? Kari Jalosta lukuunottamatta asiantuntijakaarti sentään vaikuttaa pätevältä ja mielenkiintoiselta. Studioisäntä Teemu Niikko sekä selostajista Antsa Mertaranta ja Juha Taivainen ovat myös miehiä paikallaan.

Niklas Wikegård on tietyissä piireissä kehuttu tv-esiintyjänä maasta taivaisiin, joten myös hänen puheitaan kannattanee kuunnella. Etukäteen mietityttää miten ruotsalaisen Wikegårdin ja kanukki Sheddenin haastattelut hoidetaan. Jatkuva tulkkaus kävisi tv-katsojille kohtalaisen rasittavaksi.

Sitten on näitä reppanoita kuten Mika Saukkonen ja kentänlaitaurpo Panu Markkanen, joiden tv-karisma on nollatasoa ja asiantuntemus ei riitä saamaan pelistä tai haastateltavista katsojille mitään irti. Suojatyöpaikka sentään takaa ettei omaa ammattitaitoa tarvitse vuosien saatossa kehittää millään tavalla, kun ei sitä tarvittavaa ammattiylpeyttäkään oikein löydy.

NHL-perseennuolija Timo Kunnarilta odotan kisojen aikana vähintään yhtä reportaasia Kaliforniasta Teemu Selänteen autotallista. Tosin sekin voittaa Timo Harjakaiset ja muut juntti-idolit joilla Maikkari on tavannut raiskata urheilulähetysten sisältöä.

- - -

Keskiviikkona iltapäivällä saatiin vahvistus Lokomotivin lentoturman syystä.

"Gromovin lentotutkimusinstituutin asiantuntijat ovat tutkineet Jak-42D-mallisen lentokoneen onnettomuutta, jossa koko Lokomotivin joukkue menehtyi. He ovat vakuuttuneita, että turma sattui, kun yksi koneen lentäjistä painoi jarrua nousun aikana."

Toivottavasti Medvedevin jyrähtelyt pitävät kutinsa ja tapausta ei paineta villaisella lentäjän virheen johdosta.