15Mar/12Off

Urheilu ja kulttuuri – vastaan vai yhdessä?

kuva: sibeliustalo.fi

Sibbe-talon väki, eli Sinfonia Lahden kausikorttilaiset ja muu henkilöstö, voitti Pelicansin kollegoille asetetun haasteen noin 200-120. Pelicans hävisi, se ei ole mikään uutinen näinä aikoina... Uutinen sen sijaan on tempauksen keräämä väkimäärä. Muutama kymmenen olisi ollut normaalia, mutta 100-200 lisäkatsojaa tavallisen kohderyhmän ulkopuolelta on hieno määrä yhteen otteluun. Ja konserttiin.

Vielä lukemiakin ansiokkaampia ovat haasteen lähtöidea ja mahdollisuudet. Lahdenkin kokoisessa kaupungissa on arkikiireiden keskellä aika helppoa urautua samoihin kaavoihin, mitä tulee ajanvietteisiin. Ja miksipä ei tuttuun ja mielekkääseen - sikäli kun Pelicansin pelien seuraaminen tällä hetkellä mielekästä on - penkkiurheiluharrastukseen panostaisi. Mutta välillä tekee todella hyvää rikkoa kaava ja pilkkoa myös ennakkoluuloja vähän pienemmiksi.

Itse en tähän haasteeseen tällä kertaa tarttunut, mutta hyvää vastapainoa kiekkopeleille on tänä syksynä tarjonnut Namikan koripallo viimeistä kauttaan vetävällä legendaarisella Urheilutalolla. Aiemmin ohikulkupaikkana toiminut Urkki on tarjonnut roppakaupalla uusia näkökulmia pallopeleihin ja paikalliseen urheilukulttuuriin.

Seuroilla ja tässä tapauksessa kaupunginorkesterilla on näissä hankkeissa tietenkin oma lehmä ojassa taloudellisesti. Olisiko jossain täysin unohdettua porukkaa, josta edes muutama saattaisi innostua käymään omissa tapahtumissa vakituisesti? Haasteen perusteella kyllä, ainakin yhden kerran näin alkuun. Kustannukset on nopeasti kuitattu, jos yksikin ihminen innostuu pidemmäksi aikaa ja tuo kavereitaan mukaan.

Kaikki tämä yrittäminen on joka tapauksessa plussaa verrattuna siihen, että odotellaan tumput suorina yleisön saapuvan itsestään tapahtumiin.

Ja samassa veneessähän tässä lopulta ollaan, urheilu, kulttuuri ja taide, vaikka ei ihan heti uskoisi. Itse aikanaan vastustin mielessäni jyrkästi vuonna 2000 valmistuneen Sibeliustalon rakentamista ja vannoin astumasta jalallani pytinkiin. Sittemmin on tullut vierailtua parin messutapahtuman yhteydessä. Ja rakennus on hieno, osa kaunista Lahden satama-aluetta ja joidenkin arvioiden mukaan kenties maan paras konserttisali. Hyvä, että rakennettiin.

Jos julkista keskustelua on uskominen, niin tässä kaupungissa ei saisi varoja käyttää kuin homekoulujen korjaamiseen, sairaaloihin ja vanhustenhoitoon. Investointeja kaikkeen muuhun vastustetaan, mukaan lukien urheilun ja kulttuurin fasiliteetit. Minkähänlainen Lahti siitä muodostuisi? Pelicans pelaisi siinä entisessä hallin rötiskössä vailla mahdollisuutta liigakiekkoon ja Sinfonia Lahti soittaisi rapistuvassa Konserttitalossa. Siinäpä sitten sylin täydeltä lahtelaista arkea odottaen sairastumista ja pääsyä maan upeimpaan sairaalaan sairastamaan tai myöhemmin makaamaan viiden tähden vanhushoitolaan. Eikä pidä tulkita, etteikö sosiaaliala olisi äärimmäisen tärkeä sektori, mutta kaupungissa on nähtävä muitakin asioita jopa näinä talouden aikoina.

Joten lienee parempi olla tyytyväinen kaikesta kehityksestä mitä vapaa-ajan saralla aikaiseksi saadaan. Seuraavana rempataan Suurhalli sisäpalloiluja varten, sitten toivottavasti Kisapuisto jalkapallolle ja vuoden 2017 talviurheilukisoillekin on oma sijansa.

Mahdollisesti tulevassa Taidepanimossa Malskin alueella tulisi varmaan myös käytyä joskus. Ainakin jos joku haastaa lähtemään.

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.