29Lok/12Off

1+1+1=6-

Yritin keksiä maanantaiksi Pelicansista jotain positiivista ja hauskaa. Ei onnistunut. Sen sijaan syntyi matemaattinen yhtälö alkukauden flopista. Sorry.

Matematiikka. Tuo rationaalisten oppiaineiden kuningas, jossa ei pitkän matematiikan traumojeni perusteella useimmiten tuntunut olevan järjen hiventäkään. Todellisuutta kuitenkin on se, että alkukauden ajan Pelicansin funktiona on ollut lähinnä toimia pisteautomaattina sarjataulukon muille osatekijöille, samalla kun v-käyrä on tehnyt jyrkkää nousuaan toisessa potenssissa ja voittosarake on säilynyt aivan liian satunnaisena muuttujana.

Kolmeen osaan sentään laskea ja kurssit tuli aikoinaan kärvisteltyä läpi, lälläslää kaikki korkealentoiset matikanopettajani. Tässä pohdintaa siitä aihepiiristä, jota pyörittelin päässäni ja vihkon sivuilla 90% oppitunneista:

1 LOUKKAANTUMISET

Aloitetaan helpoimmasta. Voittavassa ja raikkaassa joukkueessa viitataan kintaalla, ahdingossa näistä paisutellaan vakiopuheenaihe. Hulppeat 9 pelaajaa on joutunut jättämään harjoitus- tai sarjapelejä väliin tänä syksynä kolhujen takia. Esimerkiksi kentällinen Sopanen - Immonen - Goren, Korpikari - Junland voisi olla missä tahansa liigaseurassa kakkoskenttänä. Samalla on todettava, että jääpussit ja kantositeet ovat arkipäivää myös muissa joukkueissa; etenkin Blues ja SaiPa ovat viime kausina kärsineet harvinaisen paljon loukkaantumisista. Pelicans taas on aika hyvin välttynyt pahimmalta sumalta.

Tämä on vain osatekijä alkukauden flopissa - vaikuttava, mutta ei ratkaiseva. Vähän samaa sarjaa kuin niin sanottu lyhyt kesä, jonka jäljiltä toinen finalisti JYP porhaltaa sarjakärjessä.

2 JOUKKUEEN RAKENTAMINEN

Tässä on perinteisen "muna vai kana" -teorian ainesta. Menivätkö ensin pelaajahankinnat reisille ja sitten joukkuepeli sakkasi, vai toisinpäin? Kalliista ulkomaalaisista Radek Smolenak ja Lee Goren ovat täyttäneet tonttinsa, mutta valitettavasti hekään eivät ole sellaisia valovoimaisia joukkueen liidereitä kuten edeltäjänsä, tiedätte kyllä ketkä. Pakon edessä ykkösketjua kyllä, mutta eivät vaihdosta toiseen kenttää dominoivaa tähtikaartia. Danny Richmondista paistaa läpi yksilötaito, mutta myös se, että SM-liigassa vaadittava saumaton joukkuepeli vaatii yhä opettelua.

Miksi viime kauden vauhdikkain joukkue on nyt täynnä luistelultaan puutteellisia pelaajia? Myös keskushyökkääjien osalta on epäonnistuttu raskaasti, Pelicans on menettänyt keskikaistan hallinnan totaalisesti. Monet ehdottavat pelaajahankintoja, mutta edes Antti Niemen hankinta ei ole kelkkaa mainittavasti kääntänyt. Seuran jäljellä olevilla rahoilla tuskin hankintaan NHL-tähtitason ratkaisijoita, josta päästäänkin seuraavaan kohtaan.

3 JOUKKUEPELI

Pelicans on kadottanut pelistään kaikki ne positiiviset palaset, joiden avulla turkoosipaitaiset olivat vielä 6kk sitten SM-liigan raikkain, hyökkäysvoimaisin ja liikkuvin joukkue. Jos vastassa olisi ollut mikä tahansa muu kuin JYP, Lahdessa olisi juhlittu mestaruutta. Nyt Pelicans hakkaa päätä seinään. Edelleen pääsääntöisesti luistellaan ja yritetään peräsuoli pitkällä Suikkasen retoriikan mukaisesti, mutta kun pää lyö tiiliseinään, tulee otsa äkkiä kipeäksi. Joukkue puskee sumppuihin, tekee hölmöjä ratkaisuja ja helppoja virheitä. Syötöt eivät enää mene lavasta lapaan ja eivätkä hyökkäykset vauhdilla yli keskialueen päätyyn asti.

Vaikka onkin epäonnistuttu joukkueen rakentamisessa, niin se ei ole perustaitotasoltaan näin paljon edeltäjäänsä huonompi.

Katse kääntyykin ennen kaikkea valmennusjohtoon. Epäilen, että peliä on yritetty nopeuttaa, jotta isokokoinen ryhmä pääsisi jyräämään hyökkäysalueella entistä vahvemmin. Tämä on kuitenkin johtanut siihen, että koko viisikko ei ehdi mukaan, etäisyydet kasvavat ja nopeat hyökkäykset kuihtuvat yhden-kahden hyökkääjän epätoivoisiksi harppuunoiksi, kun vieressä ei enää olekaan kaveria tarjoamassa helppoa syöttöä. Hyökkäyskolmanneksella myös heikentynyt taitotaso ja liikkuvuus näkyvät viimeisissä ratkaisuissa.

Ja toisaalta: vastustajatkin ovat jo perillä Suikkasen pelikirjan metkuista. Pelicansin kiekonhallinta on vähentynyt dramaattisesti, silloin myös vastustajalla on enemmän mahdollisuuksia maalintekoon ja pelin hallintaan. Tarkoitusperä pelin kehittämisessä ja joukkueen vahvuuksien ulosmittaamisessa on hyvä, mutta se onkin romuttanut koko menestyskaavan?

Alkukaudesta 6-, eli kohtalainen miinus. Ei riitä mihinkään teoriassa eikä sarjataulukossa, mutta sehän jo tiedettiinkin.

Comments (2) Trackbacks (0)
 1. Laschilla menee nyt Admiralsissa niin vihkoon, ettei esimerkiksi viime yönä mahtunut ollenkaan kokoonpanoon, ja tehopisteet hikiset 1+1. Eikö sen saisi jollain konstilla tänne? Ryan Lasch, we miss you! Eiku, we NEED you!

 2. Eli pelihän on ihan syvältä. Mitäs jos nyt joko nostettas tai sitten otstettas pelaajia meille. Yks tuli taas NHL.mies no se ei viel riitä kun veräjä vuotaa kuin seula.

  * Tänhän pitäs olla helppo peli kun:
  Kummallakin on viis kenttäpelaajaa, jokaiselle on siis oma ukko!
  Kun jokainen hoitaan tointtinsa niin eihän maalivahtia tarvita kuin paikkaamaan pelaajien virheet.
  Mut jos pakka on niin sekaisin että Ylivoimallakin tehdään pitkiäkiekkoja tai roistastaa kiekko kulmaan. Niin johan alkaa katsomossa alipaineet kohoamaan. Missä on viimevuoden syöttely, jossa vastustajan pelaajat vietiin kahville yksi toisensa jälkeen.
  Paperilla ei kuitenkaan ollut mitään aivan järisyttävää joukkuetta, viime kaudella. Entäs nyt 15 lähti uudet tuli ja tuli mitä tuli. PASKAA! Kyllähän sitä sanottiin että viimevuoden joukkueelle ostettiin koppiin ITKUHÄLYTIN koska oli valmennukseen napinaa. Mut nyt se mummo siin uudessa manoiksessa taklaa meidän koko joukkueen kumoon.
  http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1288512987446.html?fb_action_ids=532360143445576&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=artikkeli_likey&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22532360143445576%22%3A423779017689543%7D&action_type_map=%7B%22532360143445576%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%7B%22532360143445576%22%3A%22artikkeli_likey%22%7D voitas palkata joku tämmönen asntamaan pieniä pusuja herättämään joukkue henkiin jos se tällä kaudella enään onnistuu.

  Muuten veikattu illan JYP-PEL 7-2 et helvetin hyvä luotto omiin on!!!


Trackbacks are disabled.