16Hel/15Off

Teddy Da Costa – kupla vai ratkaisu sentteripulaan?

DaCosta16022015Jos jotain positiivista haetaan, ovat Pelicansin kesken kauden tekemät hankinnat onnistuneet mainiosti. Pakkipari Antti Jaatinen - Mikko Niemelä heilutti hetken aikaa tahtipuikkoa peräpäässä, kun taas hyökkäyksessä Antti Jaatinen on tehnyt 9 ottelussa tehot 4+2 ja Teddy Da Costa 7 pelissä 3+2.

Kotiseuroissaan pieneen rooliin jääneiden ylijäämäpelaajien turhautuminen on purkautunut energiana Pelicansin hyväksi.

Da Costa on osoittanut olevansa jopa liigatasolla varsin taitava ja älykäs pelinrakentaja, joka osaa myös viimeistellä erinomaisesti. Liikkeissään verkkainen ja fyysisessä väännössä heiveröinen kyllä, mutta pääkopaltaan sen tarvittavan puoli sekuntia edellä useimpia vastustajia. Lisäksi huomionarvoista on se, että kaikki tehopisteet ovat syntyneet tasakentällisin ja ainoastaan 15:00 minuutin keskimääräisellä peliajalla. Erinomainen sisääntulo koko uransa heikommissa sarjoissa pelanneelta keskushyökkääjältä.

Nähdyillä otteilla voisi äkkiseltään olla itsestäänselvyys, että mies pyritään kiinnittämään ensi kaudeksikin kakkos-kolmossentterin tontille. Hinta-laatusuhde lienee erinomainen, ellei uransa parhaita ikävuosia (28) pelaava ranskalainen lähde nyhtämään ylihintaa.

Samalla täytyy muistaa, että Da Costa pääsee nyt hääräilemään varsin paineettomassa tilassa, jossa hänellä on ainoastaan voitettavaa. Onnistuminen todellisten tulospaineiden alla nähdään vasta tositilanteessa, siinä kohtaa alkuhuuman luomat kuplat usein puhkeavat. Realismia on myös se, että huomenna 29 vuotta täyttävä pelaaja ei tuosta juurikaan enää kehity. Potentiaalin ylärajoilla mennään, mutta jos Da Costa pystyy ulosmittaamaan kykynsä nähdyllä tavalla, voi se tuoda paljon lisäarvoa Pelicansin hyökkäyspelaamiseen ja ylivoimaan pidemmälläkin tähtäimellä.

Tässä kohtaa kiinnittäisin kuitenkin huomion Da Costan pelaajakortissa esiintyvään kirjainsarjaan "C/RW". Yksi asia, jossa Pelicans on jäänyt vastustajiaan jälkeen, on keskushyökkääjien luisteluvoima. Itse asiassa hetkittäin se on esimerkiksi nelikon Redenbach-Da Costa-Björninen-Saarenheimo kohdalla ollut lähes surkeaa luokkaa. Tomi Lämsän luomaa peli-identiteettiä varten Pelicansin on saatava tälle osastolle huomattavasti enemmän puhdasta jalkanopeutta, jotta viisikoiden tasapaino säilyy ja joukkue pystyy toteuttamaan vaativaa pelitapaansa.

Nykyjääkiekossa alkaa nimittäin olla niin, että entisten laitahyökkääjien sijaan se onkin keskushyökkääjä, jolta luisteluvoimaa on löydyttävä kaikkein eniten. Pelin evoluutiossa laitahyökkääjien rooli on pysynyt suhteellisen vakiona, mutta keskushyökkääjän on ehdittävä ajoissa entistä useampaan paikkaan sekä pelinrakentamisessa kiekollisena että puolustuspelissä kiekottomana, lisäksi voitettava entistä enemmän kaksinkamppailuja. Tästä mainioita esimerkkejä Liigassa ovat mm. David McIntyre, Mika Niemi ja Joonas Kemppainen.

Teddy Da Costa kannattanee siis pitää Pelicansissa, mutta itse siirtäisin hänet lähtökohtaisesti laitahyökkääjäksi ainakin tasakentällisin pelattaessa.

 

Edellinen kirjoitus >> Haastatellaan joskus tuomareitakin

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.