16Elo/12Off

Nupen korvaajat

Pasi Nurmisen asemasta kertoo jotain, että hänen tehtäviään palkattiin hoitamaan kaksi miestä. Liittyy kuvioon toki paljon muutakin, sillä Pelicansin urheilutoiminnan ja junioripuolen kehittäminen kaipaa juuri nyt suunnannäyttäjää.

Kesän hiljaiselon jälkeen Pelicans-juna jyskyttää jo täysillä eteenpäin. Joukkue on pääpiirteittään kasassa ja tiistain uutisen myötä organisaatiokin on Mika Saarisen ja Simo Vehviläisen verran vahvempi. Näinhän sen oikeastaan pitikin mennä. Nurmisen valmennuksellinen kisälli ja ex-Pelsuvahti Vehviläinen ottaa tutun maalivahtikolmikon hoitaakseen, ja lahtelaistaustainen Saarinen palaa mastokaupunkiin seuran urheilujohtajaksi tekemään niitä asioita, joita parhaiten osaa.

Ilman värilasejakin tarkasteltuna hyvin harkitunoloinen ja looginen kuvio.

Urheilu(toimen)johtajat ovat aikaisemmin olleet jonkinmoinen väliinputoajien joukko, eräänlaista tasapainoilua teorian versus käytännön tuloksenteon välillä. Tarvittaessa kun tämän työnkuvan voi jakaa valmennuksen ja toimitusjohtajan harteille. Pelicansinkin osalta aihetta on hieman pyöritelty varsikin Nurmisen työtaakan ollessa suurimmillaan, mutta urheilujohtajan vakanssi taisi oikeasti olla ajankohtainen vasta nyt, kun investointeihin selkeästi on varaa.  Tällä hetkellä noin 10 liigaseuralla löytyy erillinen urheilujohtaja/pelaajakoordinaattori. Noin siksi, koska Janne Laukkanen aloitti HPK:n pelaajakoordinaattorina vuosi sitten, mutta miehen tietoja ei seuran kotisivuilta enää löydy. Ruotsin Elitserienin seuroista jokaisella sportchef löytyy, joukossa mm. NHL-veteraanit Markus Näslund (MODO) ja Fredrik Stillman (HV71) sekä olympiatason maajoukkuepelaaja Thomas Rundqvist (Färjestad).

Päävalmentajana SM-liigassa Mika Saarisesta ei jäänyt kaksinen kuva. Kuudella kaudella kerran 8 joukkueen pudotuspeleihin, kahdesti sääleihin ja kolme kertaa suoraan kesälomalle, päättyen lopulta potkuihin kaudella 04-05. Toisaalta keskinkertaisilla joukkueilla pudotuspelipaikkakin on "ok-tulos", eikä matkan varrelle osunut yhtään katastrofikautta. Eikä Saarista valmentajaksi Pelicansiin palkattukaan, vaan korkeintaan valmentajia rekrytoimaan osana työnkuvaa. Muu CV maajoukkueen katsomovalmentajana, juniorimaajoukkueiden valmennuksessa sekä lajin kansainvälisen kehityskeskuksen johtajana Vierumäellä on varsin vakuuttavaa luettavaa.

Ensi töikseen mies teki myös tuoreeltaan vakuuttavan ulostulon Jatkoajan haastattelussa. Oikeastaan tämä on vahvinta tekstiä pitkään aikaan Pelicans-leiristä. Pohdiskelin jo viime kauden aikana kuinka hulppeita mahdollisuuksia Lahden seutu tarjoaakaan (Pelicans, Peliitat, Vierumäki, Hennalan Urheilukoulu, Nurmisen mv-valmennus...) ja vaikka niistä pari palasta onkin muuttumassa, on Saarisella iso rooli koko paikallisen jääkiekkotoiminnan kehittämisessä.

– Me tarvitsemme onnistumisia huippupelaajien tuottamisessa ja uskon, että Suomen urheiluopiston osaamisyksikkö osaa auttaa myös omalla panoksellaan meitä. Heistä voimme saada hyvän yhteistyökumppanin tehostamaan juniorituotantoamme, toteaa Saarinen.

Vaikka juuri nyt ostojoukkueella operoidaan, tarvitsee Pelicans jatkossakin entistä valmiimpia junioripelaajia edustusmiehistöön, se on käytännön konkretiaa. Urheilujohtamisen ideologisempaa puolta edustaa sitten yhteinen lahtelainen tapa pelata jääkiekkoa. Liigajoukkueessa se on tällä hetkellä kehityksen ja menestyksen kärjessä, mutta onko muilla alemmilla tasoilla? Voivatko junioripelaajat luontevasti edetä joukkueesta toiseen, vai lyödäänkö käteen täysin erilainen pelikirja opeteltavaksi? Mika Saarinen jos kuka lienee oikea mies tätä selvittämään ja ratkaisuja tarjoamaan, yksilötaitojen kehittämistä unohtamatta.

Samalla pitäisi valita Kai Suikkasen seuraaja sitten kun sen aika on. Lykkyä pyttyyn kolmivuotiskaudelle, sitä nimittäin tarvitaan.

- - -

Urheilujohtajat/pelaajakoordinaattorit SM-liigassa

Blues Janne Vuorinen
HIFK Tom Nybondas
HPK Janne Laukkanen (?)
Ilves Seppo Hiitelä
JYP Jukka Holtari
KalPa Kimmo Kapanen
Kärpät Harri Aho
Lukko Hannu Vanhatalo
SaiPa Antti Tuomenoksa
Tappara Jari Kekäläinen
TPS Ari Vuori
Ässät Mika Toivola

Elitserienissä:

AIK Anders Gozzi
Brynäs Michael Sundlöv
Frölunda Christer Kellgren
Färjestad Thomas Rundqvist
HV71 Fredrik Stillman
Linköping Johan Hemlin
Luleå Lars Bergström
MODO Markus Näslund (GM)
Rögle Janne Ericson
Skellefteå Lasse Johansson
Timrå Kent Norberg
Växjö Tobias Björklund

Comments (10) Trackbacks (0)
 1. Jotenkin tuo Suomen pelaajakoordinaattorit on edesmenneitä turmionaattoreita. Eiks Hiitelä ollut viime ja edellisillä kausilla nostamassa ilvestä pois häntäpäästä ja aina vaan meni alemmas. Ruotsissa on ainakin muutama nimi mukana jonka tämäkin ikäpolvi tuntee. Suomessa valitaan joku kehäraakki, pelaaja koordinaattoriksi. Ei sillä että haukkuisin Saarista.

  Mutta tuntuu vaan että kun hankitaan aika vanhoja miehiä joukkueen pelaajistoon niin onko ne lopettelemassa vai ottamassa sen eläkerahaston pelicaansista. (Kauppila- vanhempi) liikettä oli ainakin aamu jäällä ja oli pelisilmääkin mutta toi IKÄ vaan tokkii. Ei se saanut monoo edellisen kerran just sen takii et oli vanha hidas ja sairas.
  Miten nää muut onhan pelicans hommannut koviakin poikia. Eiköhän toi Lappeenranta ja lahden turnaus anna vähän osviittaa mitä on luvassa.

  Kaipaisin Lahteen Komarovin tyylistä tai Tyrväisien tyylistä pelaajaa antamaan kovuutta Sikakiekkoa pelaaville joukkueilla. Miksi kukaan ei saa tästä kohu taklauksesta mitään kuva materiaalia josta puhuvat JYP ja HIFK. Jos vastassa on ensikaudella vastaavaa niin silloin tarvitaan leksaa tai anttia kentälle.

  Ja juniorityö polkee niin kauan paikallaan ennen kuin tulee kokonaan uusi ikäpolvi tuonne jäähalleille antamaan omaa oppiaan nuorisolle. Jos siellä ovat amatöörit aina valmentamassa niin homma tulee jatkossakin kusemaan omille nilkoilleen.

  Vasemmalle laidalle saa antaa palautetta.
  siirryn nyt takavasemmalle ja mene antamaan osani juniorityöhön.

 2. Suomessahan ikä koetaan toki muutenkin enemmän rasitteena kuin kunnioitettavana asiana, sama tuntuu pätevän jääkiekkopiireissäkin.

 3. vasemmalle laidalle kommettia: Mun mielestä pelicanssilla on kovin ja ehkäpä ”häijyin” rosteri koko liigasta. Odotan vesikielellä tulevaa ifk kamppailua.

  • Joo kyllä saa kohtalaisen negatiivisin silmin katsoa, jos pelkää Ilari Melartin tai Jonne Virtasen yksin pieksävän Pelicansin lihaosaston.

 4. Hifk:lla on ko joukku samaa mulkkua. Jo viimekaudellakin taisi tulla muutama muu haastamaan kuin edellä mainitut.
  Ja hifkin pelissä taitaa olla pakka aika sekaisin tällä kaudella on sieltä kuitenkin pois Granlund joka johti koko joukkuettä pari viimestä vuotta. Ville peltosellakin on hampaat takaisin meni usko koko miehestä.

  Mutta jos tuo ikä on se positiivinen puoli niin mitenkäs sitten Kalervo K… näyttää yhtä turvonneelta kuin ylisyönyt hamsteri. Päättää kaikista asioista suomessa on tämmönen kultapossukerho jossa nuollaan persettä huolella niin menestystä tulee. On se helvetti et asiat ei muutu koskaan. Uusia äijiä tilalle, muutosta kehitykseen.

  Ei nää uudet pelicanssin tulokkaat ainakaan harjoitusten puolesta oo mua oiken vakuuttaneet. Mutta mitäs sitä osaamista pitää harjoituksissa näyttämään. Kuhan tekevät kauden aikana sellasta tulosta että alta pois. Eikös pelicans ole tänään Lappeenrannassa ja ensiviikolla Lahdessa pelailemassa pitäsköhän vaivautua lahteen katsomaan muutama erä.

  • En tottapuhuen oikein ymmärtänyt miten Kalervo Kummola liittyy Jari Kauppilan kykyyn pelata SM-liigaa 38-vuotiaana.

 5. No ei se muuten liity kuin. Kun pelaajaura on ohi ja on osannut nuolla oikean tyypin persettä niin pääsee tuohon Kultapossukerhoon. ’sama homma on ikääntyvillä pelaajilla, eli aina pääsee takasin vaikka olisi uusiakin tulokkaita tulossa. Väitätkö että asia ei ole näin.
  Eli Voitashan me ottaa jarnakin takas ei se nyt niin vanha viel oo ei ees viittäkymppiä viel käy. Jotenkin oon sitämieltä et pitää olla aika pitkään pelannut saman joukkueen eteen että saa pitää paikkansa jos on oli 36 vuotias.
  Eli Latvala on hyvä esimerkki äijä on vuodesta toiseen hoitanut tonttinsa hyvin oman kroppansa loistavasti moni nuori voisi ottaa oppia, ihan suoraan sanon jos Jari tulee pelaavaan kokoonpanoon kokovuodeks nii aika ihme on. Ei se koskaan oo ainakaan mua sytyttänyt, enemmänkin on muilla pelaajilla annettavaa. Mut täähän on ainoastaan mun mielipiteeni.

  • Pidän sitä suorastaan palkinnon arvoisena tekona, jos joku onnistuu pääsemään Kai Suikkasen joukkueessa pelaavaan kokoonpanoon pelkästään persettä nuolemalla. Vuoden kovimpia urheilutekoja.

 6. Bluesin Urheilutoimenjohtaja on Janne Vuorinen, Tapparan Pelaajakoordinaattori Jari Kekäläinen,


Trackbacks are disabled.