3Hei/12Off

Jos et muuta keksi, syytä yleisöä tai jääkiekkoa

Kuluneen viikon ajan olen kovasti pohtinut sekä urheilumarkkinointia että parin pitkän linjan urheilumiehen kannanottoja. Jääkiekolla on Suomessa ylivalta, mutta mitä kilpailijat oikeastaan tekevätkään?

- Suomessa jääkiekko tuhoaa mennessään urheilua ja Euroopassa jalkapallo. Surullinen juttu. Pian varmaan jääkiekon Rauman pitsiturnaus lähetetään suorana lähetyksenä olympialaisten päällä.

Näin raflaavalle linjalle lähti Arto Bryggare viime keskiviikkona MTV3:n haastattelussa. Sitten tuli FC Lahden masinoima Kisapuiston Tupla, jonka alla Kalle Veirto listasi syitä alkukauden pieniin yleisömääriin Hiihtostadionilla:

1) Turkoosien kiekkoilijoiden pitkä hurmio
2) MM-lätkä
3) EM-futiksen säihke ja helppous
4) Hiihtostadionin kolkko kaiku
5) Veikkausliigan vetovoiman puute

Hyvä on. Jääkiekko vie juniorit, jääkiekko vie yleisön. Jääkiekko on kansainvälistä menestystä, mediaseksikkyyttä ja viihteellistettyjä ottelutapahtumia. Mieleni valtasi kysymys: Mikä on FC Lahden julkisuuskuva? Hahmottelin siitä huoneentaulun:

FC Lahden julkisuuskuva kotikaupungissaan vuonna 2012

Tämä ei varmaan ole ollut Halttusen Mikan ja Koskisen Arin suunnittelema markkinointiviestinnän ydin, mutta sellaiseksi se on muodostunut. Sen jälkeen kun Hasse Kallström lähti seurasta, ei samaa tekemisen meininkiä ole satunnaiselle seuraajalle välittynyt. Tämänkin kauden ykköspuheenaiheina ovat pyörineet kannattajien tienaamat sanktiot ja Hiihtostadionin rajoitteet.

Eilen sitten päädyin 3730:n muun katsojan kanssa Kisapuistoon todistamaan ehkä koko kauden viihdyttävintä ottelua, joka päättyi monien vaiheiden jälkeen Lahden voittoon Turun Interistä maalein 4-3. Pääsylippu maksoi 15 euroa, jolla saikin aurinkoa ja tapahtumia koko rahan edestä.

Katselin käsiohjelman pelaajalistaa. Tyylikäs ja komea saksalaistoppari/keskikenttä Hendrik Grossöhmichen. Huipputaitava maanmiehensä, oikukas Edgar Bernhardt. Lupaavat omat pojat Matti Klinga ja Joel Mero. Sadan maalin Rafael. Kovapotkuinen Bäckman, väkkärä Shala... Lahden kokoonpano on täynnä mielenkiintoisia pelaajatyyppejä, mutta markkinointiviestinnän keihäänkärjeksi heitä ei ole nostettu. Ehkä kannattaisi.

Nyt myös ottelua oli voimakkaasti markkinoitu katunäkymässä. Ehkä kannattaisi niitä Hiihtostadionin pelejäkin.

Jos kuitenkin seuran nokkamiehet itse ja paikallinen media järjestään nostavat esiin ainoastaan kylmän negatiivisia asioita, ei liene suuri ihme tai vääryys, että Pelicans pyyhkii jalkapallolla lattiaa medianäkyvyydessä ja yleisömäärissä.

"Miksei meitä voisi tulla kannustamaan myös Hiihtostadionille?" päätti Ari Koskinen ESS:n otteluraportin. Ehkä seuran pitäisi ensin itse arvostaa joukkuetta, ottelutapahtumaa, stadionia ja kannattajia.

Ehkä Bryggaren yleisurheilunkin pitäisi tulla pois 60-luvulta?

PS. Kannattajaryhmä FCLK:kin oli nyt paikalla ja äänessä. En havainnut kirosanoja tai rasistisia huutoja, kannatuslauluja sitäkin enemmän. Perspektiiviä urheilukatsomoiden ärräpäihin antoi viime viikon havaintoni Kirkkokadulta, jossa kolmihenkinen perhe kömpi ulos kolmiovisesta autostaan. Takapenkiltä hypännyt jälkikasvu oli kompastua katuun, johon vieressä todistanut kireäpinnaisen oloinen isä tokaisi reippaasti "Vittu! Koita nyt..."

Sanavalinta särähti jopa miehekään lätkäblogistin korvaan. Jos alle kymmenvuotiaiden kotikasvatus on tätä tasoa, niin en pitäisi urheilukatsomoiden spontaaneja sammakoita kovinkaan merkittävinä.

Oikeastaan FC Lahden Epäpyhä Tomppeliveljeskunta (© Kalle Veirto) on viime kausina ollut allekirjoittaneelle tärkein tunnelmanlähde ja suurin houkutin seuran otteluihin lähtemiselle. Veikkaanpa, että aika monelle muullekin.

Comments (2) Trackbacks (0)
  1. Loistava teksti ! ja samaa mieltä näin futisniilona, että turha sitä on muita lajeja syyttää jos ei peleissä käy porukkaa. Eilinen ottelu oli parempaa markkinointia kuin yksikään radio-mainos. Taisteleva joukkue ja hyvin ääntä pitäneet kannattajat ! Toivottavasti kuhnureiden oikeaan kotiin tulee seuraavaan kotipeliin myös väkeä, uskon niin.

  2. Loistava kirjoitus ja kaikesta täysin samaa mieltä.


Trackbacks are disabled.