15Kes/12Off

Lahen kesä: torstairavit

Mitä tekee lätkäjätkä kesällä, kun budjetti ei siedä golfia ja hermot eivät kestä tenniksessä? Silloin lähdetään tietenkin torstain ilmaisraveihin Jokimaalle.

Triossa tallustellessa tarttui kätösiin tämmöinen Lahti Guide kesä 2012 -opas, jonka kannessa komeasti julistetaan design-pääkaupunkivuotta. Muotoilun ilosanoman vuotta on nyt kohta eletty puoliväliin asti, enkä ole kyllä törmännyt asiaan juuri mitenkään, vaikka aika avoimin mielin asiaan suhtaudunkin. Riku Motorin vanhalle huoltsikalle on perustettu  Muotohuoltamo, mutta muuten on anti jäänyt aika laihaksi.

Design-vuosi kattaa oppaasta yhden aukeaman, josta oikeastaan selviääkin miksi tämä Helsingin siivellä saatu titteli on jäänyt vähän etäiseksi hömpötykseksi. Yksi näyttely on avoinna kerran kuussa, toinen syyskuussa ja kolmas on Hiihtomuseossa. Eipä näillä eväillä kaduntallaajia tavoiteta. Tapahtumien saavuttaminen vaatii liikaa henkilökohtaista aloitetta ja kiinnostusta. Täältä on helppo huudella, mutta ennemmin olisin vienyt ne Autokorin bussit ja Kempin hitsauslaitteet keskelle toria tai kauppakeskuksiin, joissa ihmiset pääsisivät niihin tutustumaan.

Designhan ei tarkoita pelkästään taiteellista vaikutelmaa, vaan myös arkista käytännön muotoilua.

Urheiluakin tuo opas lupaa sisältävänsä, mutta eipäs sitten sisälläkään. Menisiväthän ainakin FC Lahden Kisapuistossa pelattavat ottelut tai vaikkapa Mailaveikkojen pesäpalloväännöt kesätekemisestä siinä missä mikä tahansa muukin. Ja kolmas on sitten ravit, joista kahden viikon päästä kisattava Suur-Hollola onkin oppaassa mainittu.

Eilen ei ollut tarjolla Suur-Hollolaa, mutta ihan tavalliset torstairavit kuitenkin, ja ilmaisen sisäänpääsyn houkuttelemana päätin itsekin Jokimaalle ihka ensimmäistä kertaa suunnistaa. Ohjelmassa oli kymmenen lähtöä ja täydellinen ravisää oli houkutellut paikalle tuhatkunta katsojaa, mukana myös Pelicansissa pelanneita ravimiehiä. Iso osa ravien viehätystä perustuu tietenkin veikkaamiseen, jota varten pelaajille on käsiohjelmiin painettu huima määrä informaatiota aikaisemmista kisoista. Onneksi matkassa oli asiantuntija tulkkaamassa tietotulvaa.

Uhkapelaamaan en kuitenkaan vielä tällä kertaa rohjennut, vaikka moukan tuuria olisi ehkä kannattanut kokeilla. Asiantuntijamme Toto5-lappu, eli viiden lähdön voittajaveikkaus, napsahti kolmessa ensimmäisessä komeasti oikein, kunnes neljännessä lähdössä Jokimaan oma heppa El Mistress Eeva jäi pussiin ja lähdön voitto lipsahti väärään osoitteeseen.

Kiekkoaktivisti suosittelee. Ensi kerralla sitten rahaa kiinni, sekä aurinkolasit ja -rasvaa mukaan.

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.