24Lok/12Off

Lahti – kiekkokaupunki jo vuodesta…

Yllä on palanen Pelicansin ja Mainostoimisto Ilmeen masinoimaa markkinointikampanjaa. Kokonaisuutena viime kausien kampanja on ollut erittäin tyylikäs ja iskevä mainosvideoita sekä sloganeita myöten – uraauurtava, jääkiekkohenkinen, uskottava, humoristinenkin. Samalla se on syöttänyt pölyä muutamien muiden liigaseurojen kotikutoisen mielikuvituksettomille tekeleille, joissa yleensä puetaan yksi mies kylähulluksi huutamaan ja rääkymään 30 sekunnin spottiin jotakin älyvapaata.

Mutta se kauneuspilkku. Kiekkokaupunki since 1891.

Tässäpä ote Lahti-cityn historiikista:

Lahden kauppala lähetti järjestysmies Frostellin ja pankinjohtaja Carlstedtin tiedustelemaan tilannetta itse ministerivaltiosihteeri Constantin Linderiltä Pietarista. Asiamiehet viipyivät matkallaan siihen asti kun hallitsija lopulta 1. marraskuuta 1905 antoi asetuksen kaupungin perustamisesta.

Niinpä Lahden kaupunki itsessään on perustettu vuonna 1905. Entäpä sitten jääkiekko lajina? Suomen Jääkiekkomuseon mukaan Urheilulehti – juu se roskalehti – kirjoitti talvella 1899 Helsingin edustalla pelattavasta ”hockipelistä”, jossa jäätä myöten liikkuvaa kiekkoa lyötiin vastapuolen portin läpi. Suomalaiset vierastivat pitkään kanadalaista peliä ja suosivat nykyisin jääpallona tunnettua versiota. Kertoman mukaan talvella 1926 Suomen Luistinliiton puheenjohtaja Yrjö Salminen heitti nipun ulkomailta hankkimiaan jääkiekkomailoja Tampereen Pyrinnön junioreille sanoen: ”Pelakkaa pojat!”. 1928 ratkottiinkin jo ensimmäinen Suomen mestaruuskilpailu, jonka loppuottelussa Viipurin Reipas voitti helsinkiläisen KIF:n maalein 5-1.

Viipurin Reipas taasen on perustettu vuonna 1891. Jatkosota päättyi 1944, minkä jälkeen seura siirtyi Lahteen ja muovautui aikojen saatossa Lahden Reippaasta Pelicansiksi.

Niinhän se on, että myynti- ja mainosmiehillä on puheissa aina vähän ekstraa mukana, ei kauppa muuten käy. Yli 50 vuotta on kuitenkin tässä tapauksessa liikaa. Jos Lahti on todellinen, läpikotainen kiekkokaupunki, niin lahtelaisen jääkiekkoilun on myös tunnettava historiansa ja Pelicansin vastuu suurimpana toimijana on tässä asiassa merkittävin. Lahti ei ole voinut olla kiekkokaupunki ennen kuin täällä on pelattu jääkiekkoa. Kaupungin arvonimikin olisi plussaa, vaikka onkin vain hallinnollista termistöä.

Eikä Lahti voi moraalisestikaan olla kiekkokaupunki, jos paikallisen lajihistorian tuntemus heittää 50 vuodella. Näissä asioissa historian faktat ja myyntihenkinen totuuden muuntelu on pidettävä erillään.

No, vielä Kekkosen, ehkä Koivistonkin aikaan lahtelainen jalkapalloilu vielä keräsi hyviä yleisömääriä ja menestystäkin. Koripallo nousi vasta 90-luvulta alkaen, vaikka sitä on mastokaupungissa pelattu vuodesta 1950. Pesäpallossakin Lahden Mailaveikot on muuten yksi lajin menestyneimpiä seuroja Suomessa. Voiko Lahden sanoa jo noina vuosikymmeninä olleen kiekkokaupunki? Mahdollisesti, sen verran voi lajiylpeyttä harrastaa. Viimeistään vuodesta 1996 lähtien ei asiasta ole ollut epäselvyyttä ainakaan yleisömäärien perusteella ja se on imagollisesti nyky-Pelicansin alkuhetki.

Kiekkokaupunki-asiassa 1996 on täyttä faktaa, jatkosodan jälkeinen aikakin jo huomattavasti lähempänä totuutta.

1891 sen sijaan on humpuukia.

PS. Lahti on muuten ollut mastokaupunki vuodesta 1927, jolloin nuo uljaat rakennelmat Radiomäelle pystytettiin.

Filed under: Lahti, Pelicans Comments Off
Comments (7) Trackbacks (0)
 1. Jos multa kysytään, niin parempi että vaikkapa helsinkiläiset luulee Lahden olevan kiekkokaupunki vuodesta 1891 kuin 1996, niinkuin moni teinari siellä luulee. Lahdessa ei toki pelattu lätkää ennen 1996. Toki moisen harhaluulon voi juuri ja juuri antaa anteeksi sillä, että muistikuvat ei ylety päivääkään vuoden 96 taakse, josko olivat edes syntyneetkään. Mutta totta puhut, markkinamiehet hallitsee värikynän käyttämisen.

  Mä oon itse ollut ekassa Kiekkoreippaan pelissä parivuotiaana, mutta kyllä ne todelliset mielikuvat on Hockey-Reippaasta 90-luvun alusta. Jösses, tässähän alkaa tuntea itsensä vanhaksi. (Tulipas avatuminen, hupsis :).

  • En toki väittänyt, että vuosiluku pitäisi olla 1996 tai ettei sitä aiemmin täällä olisi pelattu, huomaa kohta ”jatkosodan jälkeinen aikakin jo huomattavasti lähempänä totuutta (kuin 1891).”

   Helsinkiläisten luulot ovat toissijainen asia, kun lahtelaiset puhuvat oman kaupunkinsa jääkiekosta ja lajin markkinoinnista. Etusijalla ovat oman kaupungin ja seuran asiat, ja niissä mielestäni itseään kunnioittava yhteisö ei vääristele historiansa faktoja.

   • Ymmärrän täysin, ja oon samaa mieltä. En osannut sanojani asetella vain yhtä taitavasti. Se 1996-letkaus oli vain, mitä näiltä pääkaupunkilaisilta usein kuulee, ikäänkuin kiekkoa ei olisi tässä kaupungissa nähtykään ennen ko. vuotta. Mutta nyt menee jo asian vierestä. Hieno kirjoitus sinulta!

  • Totuus vuosilukuun löytynee vuosien 1944 ja 1996 asettamista raameista. Kampanjassa saa ja pitääkin tuoda esiin historiaa, mutta historiaksi ei voi väittää jotain sellaista, jota ei ole koskaan ollut olemassa.

 2. Elämme vain huonoja aikoja siinä se, ja oletko Lahtea Vastaan?

  • Ei kai perusteltua ja rakentavaa kritiikkiä sentään tulkita hyökkäykseksi Lahtea vastaan?

 3. Kiekkoaktivistille plussat hauskasta huomiosta.


Trackbacks are disabled.