15Huh/12Off

Kirjoittamattomat (puoli)totuudet

Kai Suikkanen ja Ryan Lasch, kenties tämän liigakevään puhutuimmat hahmot. Salaliitto- ja syytösteoriat heidän ympärillään ovat kasvaneet jo lähes yhtä suuriksi kuin hehkutus miesten faktuaalisista saavutuksista.

Kai Suikkanen on velho paitsi valmentamisessa myös tietynlaisessa mielikuvamarkkinoinnissa. "Lätkäretoriikan Timo Soini" puhuu hauskasti kansan kielellä normaalisti ydinfysiikan tasolle verhotusta lätkävalmentamisesta, mutta on tiukan paikan tullen valmis käyttämään lausuntomahdollisuuksiaan myös tuomareihin vaikuttamiseen ja vastustajan paineistamiseen. Aivan kuten valmentajat yleensäkin, ja uskon Suikkasen tapauksessakin kaiken olevan tarkasti laskelmoitua. Sakkoa voi napsahtaa, mutta kenties seuraavassa ottelussa alitajunnan puolella tapahtuu jotain ja se ratkaiseva jäähy puhalletaan Pelicansin eduksi. Se on osa jääkiekkopsykologiaa, aivan kuten parin vastustajan jäähyn jälkeen voit katsomossa sanoa puoliääneen, että seuraava tulee sitten meille - ja niin se tuleekin.

Jääkiekkovalmentaja Suikkasesta on muodostunut jopa niin jätkämäisen pidetty tapaus, että Suikkasen kiroillessa lehdistötilaisuudessa sitä pidetään vain hauskana tehokeinona ja myötäillään avautumisen sanomaa. Jonkun Erkka Westerlundin tai Hannu Aravirran - joilla on meriittejä siinä missä Kaitsullakin - kohdalla vastaava tulkitaan niin sanotusti itkemisenä.

Case Salomäki-Hodgman ja Aravirran filmaussyytökset paisuttivat sitten teoriat uusiin mittasuhteisiin. Jos vaihtoaitiosta tultiin käskemään Hodgmania pysymään jäässä jäähytuomion tehostamiseksi, liikuttiin harmaalla alueella. Sille alueelle Suikkanen on valmis empimättä menemään voittoa tavoitellessaan, kun samalla kuka tahansa olisi valmis lähtemään Kaitsun kanssa parille kaljalle kuuntelemaan hauskoja tarinoita pohojosen murteella. Harmaasta alueesta puhuttaessa veikkaan, että kana jäi kynittäväksi myös Petri Matikaisen IFK:n kanssa.

Retoriikan mestari, hyvä jätkä ja sumeilematon vallankäyttäjä samassa paketissa. Moniin muihin verrattuna puolesta puhuvat myös huippumenestys jokaisessa valmentamassaan seurassa.

- - -

Ryan Laschin ympärillä suurin keskustelu on pyörinyt sukeltelun ja muun filmaamisen ympärillä. Itse asiassa uskon, että kauden mittaan Lasch on alkanut joko useammin tai näyttävämmin tehostamaan häneen kohdistuvia rikkeitä huomattuaan, että ilman tehostamista vastustaja lähtee rikkeistä liian harvoin boksiin. Lasch siis filmaa; tehostaa häneen kohdistuvien rikkeiden vaikutusta.

Pelé, Gretzky, Messi, Lasch... Peliä dominoiviin pelaajiin on aina kohdistunut eniten rikkeitä, ja tulee pelin lainalaisuuksien myötä aina kohdistumaan. Vastustajien riveissä on pelaajia, joiden liki ainoana tarkoituksena on estää dominanssi ja tehdä se pikkurikkeillä tai viime kädessä kovuudella. Lasch erottuu kentällä, pitää kiekkoa hallussaan ja tekee ratkaisevia suorituksia kenties eniten liigapelaajista, jolloin on loogista että häneen kohdistuu myös valtava määrä rikkeitä. Se hämää filmejä kyttäävää katsojaa.

Lasch nousee aina salamannopeasti ylös jatkaakseen peliä, mutta talven aikana hän on huomannut miten omalle joukkueelle on saatavissa enemmän etua. Ja yleensä hän on niitä etuja omakätisesti käyttämässä 2 minuutin ylivoimalla. Tietyllä tavalla liikkuu hänkin harmaalla alueella voittaakseen pelejä. Hän ei silti jäänyt näyttelemään veripisaroita tuomarille Ramstedtin korkean mailan jälkeen, vaan oli valmis painelemaan suoraan pukukoppiin.

Meinasin jossain vaiheessa kirjoittaa Mika Toivolan kesäisen kommentin pohjalta vertailua Ryan Laschin ja Stephen Dixonin välillä siitä kumpi todella sulaa kovassa paikassa. Pudotuspelit nähneenä ei tätä analyysiä ei edes tarvitse tehdä, vaan luonnos pudonnee roskakoriin aivan kuin jälleen kerran yksi Toivolan lausunto putoaa paskanjauhajien loputtomaan laariin.

Ryan Lasch, tämä kovassa paikassa hyytyvä filmaaja, on runkosarjan pistepörssin voittaja ja playoffien pistepörssin johtaja.

Filed under: Pelicans Comments Off
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.