8Maa/12Off

Muutos on Peliitoillekin mahdollisuus

Mitä isommat edellä sitä pienemmät perässä. Heinolalainen kasvojenpesu HeKistä Peliitoiksi on imagollisesti onnistunut, mutta Pelicansin tavoin pelillinen menestys näyttää seuraavan vasta perästä.

Mestiksessä Vaasan Sport ja Joensuun Jokipojat ratkovat tämän kauden mestaruuden ja liigakarsijan Ilvestä vastaan. Karsinnoissa on - jälleen kerran - läpijuoksun makua, kun Sportille tämän piti olla välikausi ja valmistautumista ensi kauteen, eivätkä Jokipojat ole muutenkaan kokonaisuutena top3-nousijakandidaatti. Molempien selvät ottelusarjavoitot kertovat kuitenkin, että vastakkain ovat kaksi Mestiksen pelillisesti parasta joukkuetta. Ennakkoon vahvimmat Jukurit ja KooKoo lensivät molemmat laulukuoroon 3-1-otteluvoitoin.

Liigakarsinnoissa mielenkiintoa onkin lähinnä sen verran, onnistuuko Sport nappaamaan voiton Ilveksestä ensimmäisessä kotiottelussaan. Siihen kiveen meinasi Pelicanskin kompastua viime keväänä, mutta 3-0-tappioasema kääntyi 3-4-jatkoaikavoitoksi.

Heinolan Peliittojen risukasaan kevätaurinko paistoi sen verran, että terrierilauma kaatoi playouteissa LeKin ja vältti siten tuskaiset putoamiskarsinnat Suomi-sarjan joukkueita vastaan. Muuten kausi oli tuskainen ja niukkojen tappioiden sävyttämä. Pelaajalistaan ja ennakkoarvioihin nähden joukkue alisuoritti, jopa rankasti. Toisin sanoen valmennus ei saanut joukkuetta pelaamaan omalla tasollaan.

Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että Janne Sinkkonen on tehnyt niukoissa olosuhteissa kovan työn heinolalaisen jääkiekkoilun eteen. Siinä on taistelija kiireestä kantapäähän. Kiitokset ja kunnia viime kausista kuuluvat ennen kaikkea "Jasille". Menneisyys ei kuitenkaan saa nousta painolastiksi, vaan nyt on muutoksen aika.

Tulosurheilun tulokset kertovat muutostarpeen aika koruttomasti. Maalin tappion taakse on jopa helppo vähän piiloutua, mutta maalin voittoon siitä on matkaa 2 maalia per ottelu ja se on Mestiksen tasoisessa sarjassa paljon. Pelkkä taistelu verenmaku suussa auttaa pysymään pelissä mukana, mutta maalin tappioita se ei käännä voitoksi, vaikka jopa laukaisutilastot olisivat oman joukkueen puolella.

Puolustaahan Peliitat osasi, sarjassa vain 3 joukkuetta päästi vähemmän maaleja. Keinot tuntuivatkin loppuvan kesken siinä vaiheessa kun olisi pitänyt hyökätä tiiviinä viisikkona ja hallita pelin virtausta. Yksinkertaisena esimerkkinä tämä näkyy siinä, että vaihtoon mennessä luovutetaan kiekko vastustajan päätyyn, kun modernien oppien mukaisesti joukkueet pyrkivät päinvastoin pitämään kiekon hallussaan. Tässä olisi päättyneestä kaudesta Peliitoille ja Sinkkoselle itselleen syväluotaavan pelianalyysin paikka.

- Kontrolloitujen hyökkäysten ja ykkössektorin maalipaikkojen määrä suhteessa vastustajiin?
- Saatiinko maalivahti tarpeeksi sivuttaisliikkeeseen, saatiinko maskia, lauottiinko suoraan syötöstä?
- Tulivatko maalipaikat suorista hyökkäyksistä vaihtojen alussa vai vaihtojen lopussa uuvuttavan kulmapeliväännön jälkeen?
- Oliko hyökkäyspelaamisen ja maalinteon harjoittelussa riittävä vaatimustaso?

Asia kun on niin, että laukausten ja maalipaikkojen määrä ei sinänsä kerro vielä yhtään mitään.

Pelicans nousi suosta modernin jääkiekon opeilla. Vanha Pelicans heitti ränniin ja päätyyn, nykyinen siirtelee klap-klap lavasta lapaan. Siihen kelkkaan kannattaa Peliittojenkin pyrkiä uuden valmentajan valinnassaan.

Filed under: Pelicans Comments Off
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.