16Hel/12Off

Swedupetterit tekivät sen taas

Maanantaina avauduin hieman television lätkäohjelmien ja -toimittajien tasosta. Tekstissä mainittu valaistuminen kulminoitui oikeastaan Ruotsin television Hockeykväll-ohjelman parissa. Vassokuu, kiekkoilta ruotsalaiseen tapaan

Jos pakkoruotsinkatkuiset yläastetraumat eivät heti pilanneet päivääsi...

...Suomen TV2:sta ilmeisestikin vastaava SVT2-kanava on jo vuosikausia lähettänyt puolituntista Hockeykväll-ohjelmaa. Kerta viikkoon, joka torstai, kolmen-neljän ottelun Elitserien-kierros halki, poikki ja pinoon. Kunnon, korostan sanaa kunnon makasiiniohjelman mukaisesti 30-minuuttinen sisältää myös tuhdisti muuta asiaa ajankohtaisista aiheista.

Juontajana toimii ruotsalaisittain perusnäyttävä Marie Lehmann ja asiantuntijana Mikael Renberg, joka ei paljon esittelyjä kaipaa. Kerta kaikkiaan onnistuneet valinnat rooleihinsa. Suomessa kohistiin ei-hetero Pekka Haaviston ehdokkuudesta - Ruotsissa on menty niinkin pitkälle, että blondi nainen juontaa jääkiekkosarjan makasiiniohjelmaa ja niin ikään SVT2:lla tummaihoinen mies isännöi maajoukkueturnauksen studiota.

Pari viikkoa sitten istahdin ohjelman pariin muistiinpanojen kera. Tätä on Hockeykväll:

Ohjelma-ajan minuutit 1-2: Erittäin lyhyt alkutunnari, Renbergin kommentit tasaisesta Elitserienistä, sarjataulukkokatsaus, vertailu edelliskausien piste-eroihin.

3-6: Ottelukooste HV71-Skellefteå AIK. Kotijoukkueella 4 peräkkäistä tappiota, vierailla 4 peräkkäistä voittoa. David Petrasekin (HV71) paluu Elitserieniin. Kuumia tunteita ensimmäisessä erässä. Tauolla Petrasekin lyhyt haastattelu. Toiseen erään kotijoukkueen 2 maalia ja runsaasti muita tilanteita. Toisella tauolla HV:n valmentajan kommentit. Kolmas erä: 3 maalia.

6-10: Renbergin kommentit Petrasekin paluusta, miten käynnisti 2-0-maalin, taustalla muita ottelun tilanteita ja alareunassa tilastoja. HV:n ylivoimaongelmat ja Petrasekin vaikutus/osaaminen siihen. HV vasta sijalla viisi, pohdintaa maalivahtiongelmasta.

10-13: Ottelun jälkeinen Petrasekin haastattelu. Minkälaisessa pelikunnossa olet? Miltä tuntui pelata ja palata liigaan? Myös hieman tivaamista pelissä tulleista virheistä.

13-14: Växjö-Frölunda-ottelun kooste. Hieman lyhyempi kuin muut.

14: Renbergin arvio Växjön suorituksista yleisesti. Lähetyksen teemana ylivoimapeli.

15-16: Brynäs-MoDo ottelukooste. Illan teemaan liittyen kotijoukkue latoo 3 identtistä yv-maalia viivakudeilla ja neljännenkin onetimerilla.

16: Renberg arvioi mestarikandidaatti-Brynäsin tilannetta

17: Ohjelman erikoisin osio. Selin kameraan tuntemattomana pysyttelevä reportteri heittää piikkiä Djurgårdenin joukkueelle.

18-22: Lopuksi illan helmenä Tukholman kapina AIK-Djurgården. Kapina kirjaimellisesti myös katsomossa kannattajien välillä. Ensimmäiseen erään kaksi maalia, tauolla tasoitusmaalintekijä Brodinin haastattelu. Toisessa erässä hirveä tahti: maalintekopaikka, jäähy, uusi paikka, läpiajo, ex-TPS Kent McDonellin maalintekopaikka, mutta ei maaleja. Tauolla AIK:n pelaajan haastattelu. 3. erässä AIK johtoon, heti perään DJU tasoitus, taas AIK johtoon, taas tasoitus. Lopulta AIK vie upealla jatkoaikamaalilla.

23: Studiossa pohdintaa AIKn kovasta karvauspelaamisesta, maalilleajoista, aloitusvoitoista ja intensiivisyydestä. "Juniorit Djurgårdenin parhaimmistoa, missä kokeneempien pelaajien panos?". AIK:lla paikkoja (pätkät taustalla) voittaa jo varsinaisella peliajalla.

24: Robert Rosenin (AIK) haastattelu, aiheina maalinteon vaikeus ja "katsomokaaoksen" vaikutus pelifiilikseen.

25-26: Neljän ottelun tuloskertaus, sarjataulukko, punaisin ja vihrein nuolin taulukossa tapahtuneet muutokset. Renberg kommentit sarjan mielenkiintoisista loppuvaiheista ja Färjestadin ongelmista/ailahtelevaisuudesta.

27: Perinteinen osuus "Rena Rama Renberg". "Sarjan taso on yllättävän huono. Yleisö on pettynyt. Tulee liikaa huonotasoisia otteluita. Tehdään liian vähän maaleja, saadaan liian vähän maalipaikkoja. Asialle pitäisi tehdä jotain."

28: ohjelma päättyy.

- - -

Tahti on suorastaan hengästyttävä! Mutta niin sen pitää ollakin. 3-4 ottelua käydään läpi erinomaisin videokoostein. Asioista kysytään lyhyesti ja ytimekkäästi, vastaaja vastaa monelta kantilta hyvine perusteluineen. Otetaan suoraan kantaa sarjan huonoon tasoon, näytetään kuvaa katsomomellakasta, pelkäämättä "huonon maineen" aiheuttamista. Luodaan pelaajista tarinoita - tällä viikolla David Petrasekin paluu sarjaan, muutama viikko sitten suurennuslasin alla Fredrik Brembergin paluu Elitserieniin. Ja osaa studiokaksikko nauraa ja vitsaillakin, kunnes tarvittaessa heti seuraavassa lauseessa palataan tiukkaan asiaan.

Maajoukkuetauoilla taas keskitytään maajoukkueen asioihin ja haastatellaan mielenkiintoisia vieraita Foppa Forsbergistä lähtien. Hockeykväll on selkeästi käsite, joka on sementoinut paikkansa torstai-illoissa. Se sisältää oikeasti kaikkea sitä, mitä tällaisen ohjelman pitääkin.

Ja tämän paketin SVT2:n tuotantotiimi tarjoilee jo kello 21:30 alkaen pelikierroksen jälkeen! Sanomattakin on selvää, että kerran viikossa on helpompaa valmistella laadukas lähetys kuin läiskiä joka toinen ilta kasaan läjä paskaa, mutta mikäpä estäisi tekemästä samaa Suomessa? Hieman tähän suuntaan toki Hockey Night tähtää, mutta Maikkari keskittyy lähinnä spekuloimaan maajoukkuevalintoja puhki, ei niinkään SM-liigaan.

Musta tuntuu, että myös SM-liiga ja sen penkkiurheilijat ansaitsisivat jotain tämänkaltaista.

Hockeykvällin pikauusinta jälleen tänä iltana YLEn FST5:llä kello 00:30.

Filed under: Media, Viihde Comments Off
Comments (3) Trackbacks (0)
  1. Komppaan koko postausta. Hyvin yhteenvedetty kyllä tuo Hockeykväll ohjelmana.

    Erityisesti huomio kiinnittyi tuohon ”näytetään kuvaa katsomomellakasta, pelkäämättä ”huonon maineen” aiheuttamista.” -kohtaan. Suomessahan tuntuu kaikissa tv-lähetyksissä olevan sellainen linja että kun tulee joku maalinedustakahakka tai vastaava naamanhieronta niin ohjaaja vääntää heti kameran kuvaamaan toisen pään maalivahtia tai jotain muuta tylsää. Tämä tapahtuu ihan tarkoituksella ja illasta/ottelusta/tuotantoyhtiöstä toiseen. Aina kun on pienikin kähinä, niin kamerat muualle.

    Onko Vuorinen/Kummola ”Jyrähtänyt” taas ettei tälläistä saa näyttää, ja antanut jonkun reunaehdon televisioinneille… Tarkkailkaapa :-)

  2. Eiks Laura Ruohola ollut aikanaan Nelosen studiossa? Sehän ei oo sukupuolesta tai ihonväristä kiinni, vaan asiantuntemuksesta ja intohimosta. Sovinisti-leiman uhallakin sanon, että Suomesta ei hirveästi löydy naistoimittajia, jotka täyttävät kumpaisenkin kriteerin.

    Katsoin eilen ohjelman ja nimenomaan pisti silmään tuo tahti noissa ottelukoosteissa. Maalipaikat, tärkeimmät tilanteet, maalit. Pääsee niinkon tunnelmaan. Suomalaisissa liigakoosteissa tärkeintä tuntuu olevan pitkien ja vaikeiden lauseiden rakentaminen kuin panostaminen liikkuvaan kuvaan. Iltalehden UrhoTv-koosteet onkin parempia: enempi tilanteita, eikä ollenkaan kommentaattoriääntä, jonka johdosta yleisön ja kaukalon äänetkin pääsevät oikeuksiinsa tunnelmanluojina.

  3. Missään nimessä ei ole sukupuolesta tai ihonväristä kiinni, sitä tuossa yritin ruotsalaisten esimerksin kautta sanoakin. Laura Ruohola tosiaan on ollut niitä harvoja poikkeuksia, joita tuohon studiorooliin voisi kuvitella. Monesti tulee myös kritisoitua pelkästään ruutukasvoja, mutta jotain vastuuta on tuottajalla ja kanavan johdollakin minkälaista tasoa ohjelmalta odotetaan, eli käytetäänkö ohjelma-aika tehokkaasti vai jauhetaan tyhjänpäiväisyyksiä. Häpeä ei olisi pölliä vaikka Hockeykvällin konseptia sellaisenaan.


Trackbacks are disabled.