24Tam/12Off

Katsaus Pelicansin tulevaisuuteen, osa 2/3

Joulutauolla siirsin jo hieman katseita ensi kauteen pohtiessani Pelicansin pitkän tähtäimen haasteita. Isossa kuvassa Kai Suikkanen jättää ison perinnön, ja samaan törmätään väistämättä pelaajatasollakin.

Löytyykö saappaiden täyttäjiä? (© sm-liiga.fi)

Vanhan mantran mukaan joukkueen tärkeimmät tekijät menevät järjestyksessä päävalmentaja - ykkösmaalivahti - ykkössentteri - ykköspuolustaja. Näin muodoin kevään ja kesän suurimmaksi kysymykseksi ohi Lashcin ja Hodgmanin mahdollisen jatkon nousee vääjäämättä Niko Hovisen korvaaminen. Tuuraajat ovat kauden mittaan hoitaneet hommansa tyydyttävästi, mutta loppukautta ajatellen Hovinen on joukkueen pelillinen ja henkinen kivijalka, jonka mukana unelmakevät joko rakentuu tai sortuu.

Maalivahtiosasto onkin Pelicansin piilevä akilleen kantapää monessakin mielessä. Ensinnäkin maajoukkuevahdin loukkaantuessa taso saattaa laskea rajusti. Joonas Kuusela voi yltää hurmokseen ja joukkueen kannattelemiseen, mutta voi yhtä hyvin hiipua häviäväksi maalivahdiksi. Toisekseen Hovisen lähtö pakottaa Pelicansin joka tapauksessa maalivahtikaupoille viimeistään kauden jälkeen.

Viime kausina yleistyneet "maalivahtitandemit", eli kahden tasapäisen hyvän maalivahdin peluuttaminen on tarkastelun arvoinen asia. Ääriesimerkkinä toimii JYPin mestarijoukkueen kaksikko Wallinheimo-Tuokkola, jotka pienen kohun saattelemana jakoivat pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon pelattuaan ratkaisupelit lähes tasatahtiin. Tänä keväänä tasaisimmat parivaljakot löytynevät jälleen JYPiltä sekä lisäksi Ässiltä. Menestykseen tähtäävässä organisaatiossa kyse on ennen kaikkea riskien minimoinnista niin lyhyellä (loukkaantumiset) kuin pitkällä (joukkueen rakentaminen) tähtäimellä. Wallinheimon lähdettyä JYP hankki Tuokkolan pariksi Joni Myllykosken. Tuokkolan lähdettyä Myllykosken kirittäjäksi tuli Riku Helenius ja niin edelleen.

Pelicansissa Hovisen huipputaso ja härkäpäinen peluuttaminen ovat toistaiseksi pitäneet huolen, että kirittäjillä ei ole ollut asiaa tandemin takatuhdolle. Ensi kautta ajatellen lienee jälleen realistisinta odottaa yhden selkeän huippuveskarin hankintaa ja hänen takanaan raakileiden (Kuusela, Rautiola, Huumonen, Juvonen) kypsymistä mahdollisimman paljon.

Raakileita Nupen akatemiassa tällä hetkellä riittää, mutta jotta kenttäpelaajiin satsaamisesta saataisiin kaikki hyöty irti, tarvitsee Pelicans myös hyvän liigatason maalivahdin heti ensi syyskuusta alkaen. Rajuimissa huhuissa Pelicansin kerrotaan vokotelleen ensi kaudeksi KalPan Mikko Koskista, joka olisikin täydellisen luontainen jatkumo Niemelle ja Hoviselle.

 

Osa 3/3 ja pohdiskelut jatkosopimuksista siirtorajan umpeuduttua tammikuun lopussa.