31Jou/11Off

Heinola näyttäytyi tutun tylynä vierasjoukkueelle

Lätkäjätkä laittoi pitkät kalsarit jalkaan ja lähti katsastamaan Peliittojen farmimeininkiä Heinolan betonibunkkeriin. Lihapiirakka oli haaleaa eikä pelin taso päätä huimannut, mutta lähes 800 katsojaa lähtivät hallilta ilmeisen tyytyväisinä.

Ihan ensimmäisenä on annettava sapiskaa Peliittojen kotisivuille, jotka antoivat hyvin vähän tarttumapintaa illan kamppailuun. Facebook-boksissa mainittiin Joonas Kuuselan, Tony Vidgrenin ja Iiro Sopasen pelaavan, mutta kun yrittää etsiä taustoista jotain kiinnostavaa näkökulmaa pelaajiin tai itse otteluun, niin sitä ei löydy. Vähimmäisvaatimus tähän olisi pelaajakorteissa pelaajan synnyinpaikka ja kasvattajaseura, sekä lyhyt kuvaus pelaajan merkittävistä ominaisuuksista. Tyyliniekka Keinänen ja rakkikoira Väkeväinen ovat lahtelaisillekin tuttuja naamoja, mutta esimerkiksi Janne Ritamäki, Joni Kainulainen ja Tomi Pallassalo eivät sano yhtään mitään. Kaikkia pelaajakortteja ei edes ole tehty valmiiksi, vaikka kausi on jo yli puolen välin.

Kaukalon ulkopuolella pieni jääkiekkoseura voi joko seistä tumput suorina tai alkaa luomaan pelaajistaan kiinnostavia hahmoja ja siten nostaa kiinnostusta kansan parissa. Esimerkkiä mielikuvia luovasta, tehokkaasta ja hauskastakin markkinoinnista ei tarvitse Lahtea kauempaa hakea. Antti Tyrväinen taklasi jääkonetta, entä jos Heinolan vastine Henri Manninen kuvattaisiin videolle pienen taklauskoulun merkeissä? Entä kuka on Peliittojen nopein luistelija, kikkakuningas tai kovin lämääjä? Kenelle uppoaa heavyrock ja kuka laahustaa lökäpöksyt jalassa?

Tosin täytyy mainita, ettei myöskään Pelicansin sivujen pelaajakorteissa ole sanallisia kuvauksia pelaajaprofiileista.

Nämä tietäen olisi ainakin hieman helpompaa lähteä matsiin tarkkailemaan pelaajien ominaisuuksia ja asettamaan heille tiettyjä odotuksia. Se, että Janne Ritamäen lempiruokaa on makaroonilaatikko ja maito, ei ole mielestäni erityisen mielenkiintoinen asia pelin kannalta.

Ne kaksi muuta akuuttia keinoa yleisön houkuttelemiseen ovat voittaminen ja hallin lämpötilan nostaminen. Jatkuvan alisuorittamisen myötä Kiekkoaktivisti kaipaisi vähitellen uusia kasvoja Peliittojen valmennukseen, viimeistään ensi kaudeksi. Se tosin vaatisi taloudellista lisäpanostusta aivan kuten betonibunkkerin remontoiminenkin. Hallin pääkäytävälle on jo saatu kivasti eloa punavalkoisilla maalauksilla, mutta nykyajan kermaperseelle jo nollakelin aiheuttama hytistely on jo siinä rajoilla otteluviihtyvyyden suhteen.

Ai niin se peli. Näistä asetelmista lähdettiin illan kamppailuun. Vähiten tehtyjä maaleja, 8 pistettä karsintojen välttämiseen ja samalla playoff-viivaan. Kohta olisi Janne Sinkkosen miehistöllä aika alkaa voittamaan matseja.

7. K-Vantaa...30ott 39p
8. Hokki........30ott 39p
9. TUTO.......31ott 39p
10. SaPKo.....30ott 36p
11. Peliitat..30ott 31p

Ensimmäisessä erässä jäähyiltiin vuoron perään neljän kaksiminuuttisen verran ja jälkimmäisellä ylivoimalla Peliittoja vihdoin tärppäsi. Aapo Lampinen pyssytti siniviivalta grogilasinkorkuisella punapaidat 1-0 johtoon. Parin minuutin päästä makaroonimies Ritamäki veivasi maalin edestä 2-0 ja heti seuraavassa vaihdossa Lampinen karkasi laidalta, laukoi ovelasti kohti alanurkkaa ja Juho Santasen eteen torjuman kiekon lakaisi maaliin Jukka Sompi, 3-0.

Erätaukolihis oli hädin tuskin haalean lämmin, mistä ehdottomasti miinusta. Näissä puitteissa lihapiirakka, kahvi ja lapsilla lätkäliiga-salmiakit ovat ottelutapahtuman tärkeimpiä määrittäjiä. Parantamisen varaa jäi.

Toisessa erässä TUTO ei saanut kirivaihdetta silmään kun heti kolmannella minuutilla hyökkäävä hasardipakki Antti Kauppila viimeisteli läpiajosta tilanteeksi 4-0. Ajassa 34:51 vahvan pelin pelannut Samu Vilkman kauhoi rystyllä irtokiekon maalin edestä sisään, kaunistellen numerot jo 5-0:aan. Samalla Santanen TUTOn maalilla sai ryöpytyksestä tarpeekseen. Kolmanteen erään ei näin paljon panosta jäänyt ja peli näytti jo päättyvän puhtaaseen voittoon, kunnes 54. minuutilla ennen oman päädyn aloitusta katsomon vakiohuutelija kajautti ilmoille taikasanat "Puolustakaa Kuuselalle nollapeli!". TUTO voitti aloituksen, tehohyökkääjä Toni Jalo nappasi kiekon haltuunsa laidassa ja tavoitti syötöllään ex-Pelsu Lauri Aaltosen takatolpalta: 5-1.

Ensimmäisen erän pikamaalien avulla kuitenkin Peliitoille suvereeni voitto viihdyttävästä pelistä. Kun samalla SaPKo hävisi Kouvolassa oman ottelunsa, niin Peliittojen ero toiseksi viimeiseen kaventui kahteen pinnaan. Liigakiekkoon verrattuna peli meni ajoittain koheltamiseksi ja kiekkokontrolli suli flipperiksi, missä varmasti lukuisten tappioiden tuottama tuska näkyi molemmilla joukkueilla.

Yksilötasolla Joonas Kuusela pelasi huippupelin, varaa oli paikoin jopa hieman ylimieliseenkin tyylittelyyn ja kikkailuun. Kotijoukkueen vahvin yksikkö oli ykkösketju Manninen-Holappa-Vilkman, joka hääräsi läpi pelin vahvasti TUTOn alueella.

Kultakypärä Joni Häppölä ei ole Kiekkoaktivistin silmien alla vielä pelannut yhtään hyvää peliä, eikä asian laita muuttunut nytkään. Läpiajossakin ratkaisuna oli löysä neppi suoraan maalivahdin räpylään. Iiro Sopanen pelasi Pelicans-laseilla katsottuna sukunimensä veroisesti ollen kentällä täysin näkymätön ja saamaton.

Plussa lävähtää ottelusta Peliitta-koutsi Sinkkosen tilille, sillä joukkueen pyrkimys kiekollisempaan ja tiivimpään pelaamiseen on selvästi alkusyksyä paremmalla tasolla. Pelin avaamiseenkin Sinkkonen oli harjoituttanut ihan näppärän kuvion:
1
sentteri (Holappa) hakee kiekon maalin takaa
2 sentteri jättää b-pisteelle johon vasen puolustaja (Vidgren) seuraa
3 kiekko kierrätetään oikean puolustajan (Väkeväinen) kautta keskushyökkääjälle.

Ei täysin tyylipuhdasta, mutta kuitenkin viisikkopelaamista ja ainakin TUTOa vastaan kohtalaisen toimivaa, kunhan syöttöjen tarkkuus on riittävää. Joka tapauksessa tuhat kertaa fiksumpaa kuin alkukauden roiskimiset, jossa punaviivaa ylitettäessä viisikon etäisyydet olivat pahimmillaan 30 metriä.

Vuosi 2011 päättyi Heinolassa voitonjuhliin. Neljä viimeisintä ottelua tuottivat 3 suoraa voittoa.

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.