15Syy/11Off

Ledit saatiin, vainajien kunnioitusta ei

Kahdeksan päivää sitten lento-onnettomuus pyyhkäisi pois koko Jarolavl Lokomotivin joukkueen. Tämän kiekkoihmisen maailmankuvassa on päivänselvää, että tragediaa muistetaan seuraavalla viikolla SM-liigan avauskierroksella ja minuutin hiljaisuus on silloin paikallaan. Näin ei kuitenkaan ainakaan Lahessa tapahtunut.

Tiedusteltaessa Pelicansin edustaja kommentoi asiaa näin: "Liigan ohjeistus (ettei järjestetä). Suurin osa joukkueista on pitänyt harjoituspelien yhteydessä ja liiga piti oman."

Tänään Slovakian Trencinissä järjestettiin jäähyvästilaisuus Pavol Demitralle, johon odotettiin paikalle 15 000 ihmistä. Kotoinen SM-liigamme puolestaan siis ohjeisti, että hiljaista hetkeä ei avauskierroksella pidä tai tarvitse järjestää. Ja olipa hiljaisia hetkiä pidetty jo kälyisissä harjoitushalleissa muutaman katsojan edessä, sekä laivaristeilyllä liigan johdon, muutaman valmentajan ja median edustajan toimesta.

Ne noin 30 000 tänään liigahalleissa käynyttä katsojaa ovat ilmeisesti jotenkin irrelevantteja tekijöitä tässä tarinassa. Onhan turmasta sentään kulunut jo kahdeksan päivää ja liigan johto ehti jo hiljenemään risteilyllään oikein puvut päällä. Minun otteluelämykseeni ledit, lentävät ilmapallot ja kokoomuspoliitikon jorinat eivät tänään tuoneet oikeastaan mitään lisää. Hiljainen hetki sen sijaan olisi iskostanut sen fiiliksen, että hallissa ollaan jääkiekon takia ja tästä lajista sekä sen parissa toimivista ihmisistä todella välitetään.

Tosin aina voidaan vedota siihen, että pidettiinhän torstaina useampikin hiljainen hetki pitkin ottelua. Nimittäin SM-liigan mainoskatkoilla, jotka kyllä taatusti vievät hengen kiihkeästäkin pelistä kaksi kertaa erässä. Sitäpaitsi niiden järjestäminen on SM-liigan ohjeistus.

Onneksi sentään piti paikkansa vanha totuus siitä, että peli näyttää kaiken. Tappio vituttaa yhtä paljon ympärillä säihkyvästä sirkuksesta huolimatta. Pelicansin pelisysteemi suli käsiin tappioasemassa, siinä on Kai Suikkasella vielä työsarkaa. Toisaalta ei "huumassa elävä kiekkokaupunki" Lahti olisi juuri voittoa tänään ansainnutkaan surkealla 4600:n yleisömäärällä.

Maailma muuttuu. Ehkä ensi kerralla poisnukkuneita jo muistetaan hiljaisen hetken sijaan ledejä välkytellen ja älypuhelimen ruudulla kukkapuskan kuvaa esitellen. Sitten voidaankin vaikka siirtyä puhumaan rahasta.

 

Jälkiviisaus: Blues-matsin parasta antia olikin Pelicans-kannattajien järjestämä tribuutti Lokomotiville. Se oli osoitus välittämisestä ja lajikulttuurista.

http://www.mtv3.fi/urheilu/jaakiekko/uutiset.shtml/2011/09/1391399/lahtelaisyleiso-muisti-khl-lentoturman-uhreja---katso-kuva

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.