9Jou/11Off

Hatut pois Laden kunniaksi

Vaatimattomuus ei ehkä ole tehnyt Lade Latvalasta kaunista, mutta äärimmäisen arvostettavan pelaajan kuitenkin.

Jan Latvala, 477 ottelua Pelicans-paidassa (© sm-liiga.fi)

Jan "Lade" Latvala nousee tänään jakamaan Toni Koivusen kanssa Pelicansin ottelutilaston kärkipaikan, uutisoi sm-liiga.fi. Huomenna Kuopiossa titteli vaihtanee kokonaan omistajaa ja keväällä ikinuoren 39-vuotiaan vuoro on hätyytellä koko liigan piikkipaikkaa Erik Hämäläiseltä.

Ennen olivat miehet rautaa ja mailat puuta. Nykyään mailat ovat komposiittia ja ammattilaisen alut kai jotain euron juuston ja palautusjuomien sekoitusta. Niin kauan kun Lade on neljää välivuotta lukuunottamatta kesästä 1999 alkaen Pelicansissa vaikuttanut, on kommentoija toisensa jälkeen ihaillut miehen ammattimaista asennetta ja huolenpitoa tärkeimmästä työkalustaan, eli itsestään. Monella rauta nousee kesällä reippaasti, mutta ne jotka hoitavat oheistreenit ennen ja jälkeen jokaisen treenivuoron marraskuun paskakelejä myöten, pelaavat yli 50 peliä joka kausi ja nousevat kolmeseiskana vielä maajoukkuerinkiin.

Tosin vaatii se myös onnea ja lahjakkuuttakin, pelisilmää. Takavuosina tällaisella mikkihiirellä ei olisi ollut mitään asiaa mihinkään Änäriin, mutta käsittämättömän taitavasti se on pysynyt SM-liigankin isojen poikien jyrän alta. Paremmin kuin oikeastaan kukaan muu. Moni väistää taklauksen, harvempi syöttää vielä sitä ennen kiekon omien lapaan. Ja nestorin kirurginen operointi ylivoiman viivamiehenä on aina ollut sellaista mistä junnupakkien (vink vink Jalu ja JiiPee) kannattaa edelleen imeä oppia minkä ehtivät.

Selvää on, että Laden poistuessa aikanaan turkoosista miehistöstä poistuu samalla mieletön määrä sitä vanhaa hyvää aikaa ja puhdasta pelaamisen taitoa. Käyrä lapa on klishee jonka jokainen nykyään tunnistaa, mutta tapa jolla #26 pitää pelin ja kiekon jatkuvasti kontrollissaan kaikilla kentän alueilla on se mistä ylisanat pitäisi oikeasti repiä. Vain todellisella pelaamisen taidolla voi pärjätä Neuvostoliiton hajoamisesta Facebook-aikaan asti SM-liigan huipputasolla. 20 kautta SM-liigassa. Putkeen. Vaatimattomalla palkalla.

Moni pokkaa palkintoja, mielestäni Jan Latvalan mukaan voidaan kohta nimetä jokin lahtelainen tai jopa SM-liigan kattava palkinto.

 

Tilastot: http://eliteprospects.com/player.php?player=7466

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.