29Mar/11Off

Hei, mäkin otan kantaa tappelukohuun!

Korppikotkat leijonan ruhon haaskalla. Jokaisella on oikeus typerään mielipiteeseensä varsinkin silloin kun faktat ja realismi heitetään jo jääkiekkoväen toimesta romukoppaan.

SM-liiga Oy:llä on kaksijakoinen toimintamalli. Suunnitelma A:ssa pyöritetään arkipäiväistä viihdetuotetta, paistatellaan urheilun ravintoketjun petoeläimenä ja vaalitaan jääkiekon kivenkovaa lajiperinnettä. Suunnitelma B:n pudotessa käsiin minkä tahansa kohun saattelemana, menevät housut saman tien vaihtoon ja leijonasta tulee häntä koipien välissä uikuttava kotikissa.

Olisi mielenkiintoista tietää mitä SM-liiga yritti pari vuotta sitten viestittää sloganillaan Draamaa ja rytinää. Tai täksi kaudeksi tulleilla back-to-back-ottelupareilla, joka Pelicans-HIFK:kin oli. Minäpä vastaan: fyysistä yhteenottoa tavalla tai toisella. Todennäköisesti myös - tälle urheilulajille luonteenomaisesti - jopa tappeluja. Eiköhän siellä liigan toimiston nurkassa jotain tämän suuntaista mielessä käynyt, kun tuotteen väljähtäminen leijailee jatkuvana uhkana.

Edellisen kerran yli 250 minuuttia on jaettu vuonna 1969 ja nyt kun heti perään sitä draamaa ja rytinää tarjoiltiin ihan spontaanisti miniplayoffin toisessa osaottelussa, ampuu liiga kahta viestinviejäänsä selkään ennennäkemättömällä voimalla. Olihan kohuun sentään otettu kantaa ihan presidenttitasollakin.

Miksi muuten Tarja tulit leijonien kultajuhliin hillumaan ja kehumaan tämän brutaalin lajin mestarit maasta taivaisiin? Rivipoliitikkoja ajaa populismi, mutta Teillähän on arvovaltaa ja näyttäisi kovasti olevan ehdotuksia jääkiekon kehittämiseen. No, ehkä se sitten olisi presidentiltä töykeää olla ottamatta seksuaalisen tasa-arvon nimissä kantaa maan ykköslajin kohuun, kun Iltasanomat välttämättä haluaa tietää.

Iltalehden Pekka Jalonen ehättikin tämän kyseenalaistamaan ja kas, iltapäiväroskan ikiliikkuja on jälleen luotu uudestaan. Iltasanomien urheilutoimitus kysyi Tarjan mielipidettä, minkä Iltalehden urheilutoimitus noteerasi ja Iltalehden urheilutoimittaja jyrkästi kyseenalaisti. Vettä myllyyn ja kansan hiiret klikkaavat savuten.

Tietyt tahot ovat iilimadon tavoin valmiina imemään jääkiekon ympäriltä kaiken mahdollisen hyödyn hyvässä ja pahassa. Hehkutetaan kultaleijonia ja ylistetään jääkiekon yhteiskuntavaikutuksia aina laman päättymistä myöten. Samat korppikotkat ovat valmiina näykkimään haavoittuneesta leijonasta irti joka ikisen lihanpalasen. Silloin jääkiekko eristetään yhteiskunnan hylkiöksi kuin Ahvenanmaa mantereesta ja sysätään harteille kaikki ongelmat nuorison turmelemisesta isien alkoholisoitumiseen.

Vaan pitäisikö sormella osoittelun sijaan lätkäväen katsoa sittenkin itseään peiliin? Tuon näkökulman tiivistää parhaiten Jatkoajan Jani Mesikämmen: "Pienet myllyt, olemattomat munat". Maan ykköslajina jääkiekko on myös itse auliisti ottamassa vastaan kaiken gloorian, mutta myrskyn noustessa vesilasiin on suhtautuminen asioihin jotain niin katastrofaalista, että pahaa tekee. Jo sunnuntaina Jukka-Pekka Vuorinen ehätti julkisesti pahoittelemaan "jääkiekolle ja SM-liigalle turhaan aiheutunutta negatiivista mielikuvaa", koska "SM-liiga ei hyväksy väkivaltaa". No, niin ei hyväksy 70 % kansastakaan mielipidekyselyn mukaan, mutta lauantaina enemmistö siitä hurrasi tälle episodille. Monet jopa kehuivat kuinka se pelasti huonon matsin.

Turha on odottaa, että jääkiekkopäättäjät latoisivat tiskiin järkähtämätöntä faktaa, kuinka kyseessä on poikkeustapaus eikä sen perusteella ole syytä tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Turha on odottaa, että lajiväki nousisi takajaloilleen puolustamaan näitä jääkiekon ikiaikaisia ominaispiirteitä, kampanjoimaan sitä oikeaa väkivaltaa vastaan ja kertomaan kuinka harmittomasta poikapainista lauantaina todella oli kysymys.

Syvät rivit eivät tätä voi ryhtyä edes tekemään, kun ylimmän johdon puuhastelijat ovat jo vuosikausia luoneet selkäänampumisen ja populistipoliitikkojen edessä pokkuroimisen perinteen, jossa viihdetuotteen alkuperäisellä ydinsisällöllä ei ole julkisessa keskustelussa mitään painoarvoa. Leijonalauma hylkää haavoittuneensa korppikotkien näykittäväksi yhtä nopeasti kuin tiedote klikataan nettisivuille.

Pelikaanit sen sijaan puolustivat lauantaina omiaan niin että sulat pöllysivät. Se on ehkä ainoa asia mistä tässä tilanteessa voi ylpeä olla. Jääkiekkoihmisenä.

- - -

Erikoismainintana hattu pois Etelä-Suomen Sanomien linjalle myllykohun keskellä. Juha Hölttä, Jari Kuuluvainen ja Kalle Veirto käsittelivät asiaa asiana. Veirto muun muassa näin:

Saa esittää, mielipiteen vapaus on kaikilla. Myös tyhmät, ymmärtämättömät ja jyrkät kannat saavat kukoistaa, ja jokainen vastuullinen poliitikko ottaa kantaa. Ja jääkiekkoväki jarruttaa ja hidastaa.

Se tietää, että ensi viikolla tämä on taas ohi. Keväällä tätä ei muista kuin tilastomies ja ensi vuonna vain wikipedia ja google.

Yllättävän paljon tolkkua sisälsi myös Esa Tikkasen haastattelu Iltalehdessä:

- En missään nimessä suosi tämänkaltaista jääkiekkoa, kuten eivät varmasti muutkaan lajin ystävät, mutta lauantaisen kaltaiset joukkonujakat ovat niin harvinaisia, että miksi ihmeessä tästä pitää tehdä näin iso juttu?

 

 

Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.