19Mar/11Off

Pelikaanikin on asia

Lahen Pelicansin nimi äänestettiin kaikkien aikojen 50 huonoimman lätkäjoukkueen nimen listalle jossain jenkkien nettikyselyssä. Entä sitten?

"Pelicans-nimelle tyly tuomio", huutaa Iltalehti. Bleacher Report-sivustolla on nyt kovasti äänestelty, tosin linkkiä ei löydy ja sivustolta ei pikaisella etsinnällä listaakaan näkynyt.

Otsikon lausahdus Pelikaanikin on asia on kierrellyt eräällä kotimaisella jääkiekkosivustolla vuosikausia ja toimittanut jonkinlaista sisäpiirin sloganin virkaa. Alkuperä on jäänyt itseltäni selvittämättä, mutta sananparsi putkahti kyllä heti mieleen Iltalehden uutista lukiessa. Siinä on jonkinlainen olemassaoloaan puolustelemisen kaiku, pienenä keskellä suurta maailmaa.

Ja onhan sitä seuran imagoa tullut matkan varrella mietittyä. Värit voisivat olla jotenkin dynaamisemmat kuten vaikkapa JYPillä tai TPS:lla, brändi voisi olla arrogantimpi ja yläluokkaisempi kuten HIFK:lla, nimi voisi olla relevantimpi ja ytimekkäämpi kuten Ilves tai Kärpät. Mutta silloin se ei olisi enää se rakastamamme Pelicans, joka erottuu turkoosilla värillään, lintuteemallaan ja nuorekkaalla imagollaan.

Ja sitten vielä ne iänikuiset menneisyyden haamut. Jalkapallon puolella Kyykkä ja Reipas on jo palautettu. MYPAkin voitti mestaruutensa, vaikka sitä laulussa epäonnistuvaksi manattiinkin. Kekkonen taitaa sentään maata vielä haudassaan, tosin en ole ihan hetkeen käynyt tarkistamassa. Hyvyyttä tai uskottavuutta kun ei ole se miltä jokin näyttää ulkopuolisen silmiin tai mitä suuruuden päiviä on menneisyydessä, vaan se miten seura asemoituu juuri nyt Lahti-kaupungin ja sen asukkaiden sielunelämässä. Pelikaani on lahtelaisille merkittävä asia.

Se sananparsi oli muuten Ultra Bran kappaleesta Laulu asioista, joka on julkaistu Pelicansin ja FC Lahen perustamisvuonna 1996. En löytänyt biisiä kuunneltavaksi, ehkä hyvä niin. Kyseisen bändin tuntien se olisi voinut rikkoa sloganista kaiken hohdon. Sanat sentään löytyivät:

Mikä on yhteistä kalalle
trumpetille ja piipulle?
entäpä mitä on hyvyys ja kampela?
asioitapa tietenkin ovat ne
Mikä kumma on mukanas
tuo munista tehty hassu?
asiahan se on ja hiukan litteä
ja pehmeä asia taas on töyhtö
Asioita on esimerkiksi juusto
ja pelikaanikin on asia
muita asioita ovat tursas ja viisumi
maailma on asioita pullollaan

Maailma tosiaan on asioita pullollaan, niin myös ruusunnuppuja, hylkeitä ja hakaristejäkin, jotka on Ameriikoissa onnistuttu lätkäjoukkueen nimiksi vääntelemään.

Äskettäin tuli muuten 10 vuotta täyteen siitä kun Pelicans otti käyttöönsä nykyisen logon ja värityksen. Oli muistaakseni kesäaikaa kun juuri värvätty Toni Koivunen ja teholaituri Tommi Turunen esittelivät uutta paitamallia Lahen jäähallissa jonkinlaisessa lätkämessutapahtumassa. Turkoosin sävy oli silloin vielä vähän hakusessa ja liian vihertävä, mutta joukkueen marssiessa harjoitusotteluihin oli nykyisen kaltainen turkoosi jo löytynyt. Logoakin viilattiin samalla ja Pekon virneestä huolimatta näyttää se peli kulkevan ilman ylimääräistä irvistelyäkin.

Sitäpaitsi Lahen Pelicansin pelipaidan rinnassa on pelikaani, kun taas Rauman Lukolla on jokin ihan toinen asia.

- - -

Directors cut - Vahinko kiertämään. Viisi ensimmäisenä mieleen tulevaa huonoa jääkiekkojoukkueen nimeä Suomessa:

1) HC Keski-Uusimaa - Vihreällä kortilla sisään ja bonukset matkaan? Näiden halli on varmaan rakennettu johonkin hevon kuuseen keskelle peltoa, kunhan on vain on saatu Alko ja pullopalautus samaan yhteyteen. Ihan nopeasti en keksinyt toimivaa kannustushuutoa.

2) JYP-Akatemia - Tasan ainoa oikea tapa on puhua joukkueesta nimellä JYP Akat.

3) Kiekko-Laser - Kiekko-Oulun ja Laser HT:n fuusio. Nerokasta.

4) D Team - Taas sama seura. Entinen Diskos, nykyinen JYP Akat. Mitähän vikaa oli Diskoksessa, jota vastaan Pelicanskin alkutaipaleellaan kävi kovia vääntöjä divarissa.

5) KJT TuusKi - KeravaJärvenpääTuusula Tuusulan Kiekko. Pelaa ottelunsa Tuusulan jäähallissa Hyrylässä. Taisi olla Järvenpään Haukat silloin joskus, sekin oli niin hölmö nimi että piti vaihtaa parempaan. Sipoo ja Pornainen eivät näköjään mahtuneet mukaan.

Hirveimmän logon kunniamaininnan tässä pikaraadissa pokkaa jo edesmennyt Kirkkonummen Salamat. Tietokoneohjelman kuvapankkia selailtiin suunnitteluvaiheessa todennäköisesti yhtä kauan kuin mietin näitä palkintoehdokkaita, eli noin nelisen minuuttia.

Filed under: Pelicans, Viihde Comments Off
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.