29Hei/14Off

Repik jäi laschytyksen alle

Repik29072014

Miten pitäisi suhtautua Ryan Laschin menettämiseen ja Michal Repikin hankintaan? Tässä yksi vaihtoehto.

Eilinen maanantai oli absurdi päivä Kiekkokaupungissa. Erittäin harvoin Pelicans onnistuu hankkimaan Michal Repikin kaltaisen profiilipelaajan, mutta ykköspuheenaiheeksi jäi silti Ryan Laschin "loikkaus" Turun Palloseuraan. Moni tuntuu jo heränneen tulevaan liigakauteen väärällä jalalla ja seuran tilaa ihmetellen, kun siirtomarkkinoilla oltiin jäämässä nallipyssyjen keräilijäksi.

Tämän aamun aviisissa seurajohto kommentoi, että Laschin kintereillä oltiin vielä viime viikollakin, mutta ilmeisesti TPS mälläsi tässä kohtaa isommalla rahalla, kuten on tehnyt jo aika monen pelaajan kohdalla - myös toisen kulttipelaajan Radek Smolenakin tapauksessa.

Lasch ei päätynyt kitkeräksi puheenaiheeksi aivan syyttä, olihan taustalla hopeakauden satumainen perfect match ja juuri se palanen jota Pelicans-miehistö olisi nytkin kaivannut. Kaupan päälle olisivat tulleet positiiviset imagotekijät. Mutta, kuten jo taannoin kirjoitin, ei edes Lasch ole päättömän kilpajuoksun ja ylisuurten investointien arvoinen. Ainakin jos järjellä ajatellaan.

Järjellä on yritettävä ajatella isompaakin kuvaa. TPS:n ja Pelicansin strategiat toiminnassaan ovat kovin erilaiset, sen ovat varmasti kaikki vähänkään SM-liigaa seuranneet nähneet. Kai Suikkasen johdolla turkulaisten tyyli on lähempänä upporikasta ja rutiköyhää, kun seura lataa 75 prosenttia pelaajabudjetistaan kahteen ensimmäiseen kentälliseen. Luultavasti osatavoitteena ovat myös rahakkaat KHL-siirrot kesken tulevan kauden, jotka tukevat taloutta, mutta harvemin iskukykyä loppukautta ajatellen.

Tomi Lämsä puolestaan vasta aloittaa oman prosessinsa 2+2 –vuotisen sopimuksen turvin. Kaikki peliin –mentaliteetin aika on Pelicansissa vasta tuonnempana, ei heinäkuussa 2014. Onhan ensin nähtävä, että Lämsä kykenee ottamaan pelaajista parhaan irti.

Näissä puitteissa Repik on lähtökohtaisesti aivan erinomainen hankinta. Taloudellisesti (todennäköisesti) maltillinen, mutta jo AHL-näyttöjensä perusteella erittäin potentiaalinen ykköstykki. Lev Prahassa ei ollut suuri ihme, jos Repik yksinkertaisesti putosi kolmosketjuun Jiri Novotnyn ja Jakub Klepisin kaltaisten tähtien taakse.

Lyhyiden videopätkien perusteella pelityyli noudattaa hämmästyttävän paljon Laschia, mutta kenties hieman suoraviivaisempana ja fyysisempänä. Urallaan Repik, 25v, lienee tällä hetkellä motivoitunut ponnistamaan Lahdesta isompiin ympyröihin. Siksi tämä hyväjalkainen ja monipuoliselta vaikuttava oikean laidan laituri oli juuri sitä mitä tarvittiin. Aivan kuten Lasch.

Lev Prahan ajautuessa talousvaikeuksiin jokaisen seuran fanit ajattelivat, että nyt on tarjolla hyviä pelaajia. Harva kuitenkin muistaa, että samoja pelaajia tavoittelee äkkiä 10-20 muutakin varteenotettavaa seuraa. Siinä mielessä Pelicans kiilasi komeasti väliin Repikin kohdalla. Osataan täälläkin, vaikka Lasch ja Smolenak menivätkin sivu suun. Toisen tshekin Tomas Kudelkan läsnäolo joukkueessa tuskin haittaa sopeutumista Lahteen.

Jos vielä summataan absurdia maanantaita, niin kuten taannoin kirjoitin, olisi Lahdessa jo korkea aika irtautua hopeakauden muistoista. Pettymyksiä on tiedossa joka kesä, jos lähtökohtaisesti aina haikaillaan toissa kauden ihmeidentekijöiden perään. Pelaajien, jotka ovat yksilöinä uusissa seuroissaan osoittautuneet enimmäkseen varsin säyseiksi tallaajiksi.

Ja jospa onkin niin, että Kai Suikkasen hahmo tuttuna valmentajana vetää kyseisiä pelaajia nyt Turkuun enemmän kuin mikään muu? Sen asian suhteen keinot ovat Lahden päässä aika vähäiset.

PS. Yksi kysymysmerkki kesän tapahtumista kuitenkin jää leijumaan. Ehkä tuoreesta 4Finance-kuviosta huolimatta Pelicans ei olekaan taloudellisesti niin timanttisessa tikissä kuin mitä viime kaudet ovat antaneet ymmärtää? Kiekkokaupungin talous- ja työttömyyslukujen valossa sekään ei olisi mikään ihme.

 

Edellinen kirjoitus >> Niille, jotka odottavat ulkomaan tuliaisia