26Syy/12Off

Avoin kirje Fonseliukselle ja Leppäalholle

Avoin kirje Stefan Fonseliukselle ja Jari Leppäalholle.

 

Filed under: Liiga, Pelicans, Viihde 4 Comments
21Syy/12Off

Kaukaloväkivalta vs. grillijonoväkivalta

SM-liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi ei kyennyt torstain Poliisi-tv:ssä tekemään eroa näiden kahden välille. Kieltämättä kinkkinen kysymys.

Tuntuu ikävältä kuormittaa teitä lukijoita vielä lisää tällä aihepiirillä, mutta yritän sentään tehdä sen kiihkoilematta, suhteellisen riippumattomana tahona ja uusia näkökulmia esittäen. Toisaalta aihekin on jääkiekon aseman kannalta harvinaisen tärkeä, mm. Helsingin Sanomien tehdessä näyttävän poistumisen Jokereiden tukijoukoista. Vaan eikös Sanoma-konserni ollut alun perinkin valmiiksi kyllästynyt tappiollisen Jokerit-konsernin ainaiseen tukemiseen, mutta se on toinen juttu se.

Asiaan. Muuta yhteiskuntaa jääkiekko kiinnostaa aikuisten oikeasti ainoastaan kahdessa tapauksessa: MM-kulta ja väkivaltakeskustelu. Esimerkiksi hiihdossa vastaavat ovat nykyisin mikä tahansa arvokisamitali ja doping. Kaikki siinä välissä oleva ei kiinnosta lajiväen lisäksi juuri ketään. 99 lätkätappelua menevät yhteiskunnalta ohi, kunnes yksi Ben-Amor lataa hävittäjällään suoraan tutka-asemaan.

Tämän lähtötilanteen takia kaukaloväkivaltakeskustelu on välittömästi epätasapainossa, kun jääkiekkoväki puhuu aidasta ja yhteiskunta aidan seipäistä. Laji-ihmiset tuomitsevat itsekin samaisen ylilyönnin, mutta yhteiskunnalle kaikki tapaukset ovat ben-amoreja. Lisätään pöydän ääreen vielä herkutteleva media, niin kunnollinen keskustelu on käytännössä mahdotonta.

Mikä on jääkiekkotappeluiden ongelma? Miksi jääkiekkotappelut ovat tuomittava puheenaihe numero yksi?

Olisi mukava kuulla jääkiekon ulkopuolisten tahojen kommentit tähän, itse lajiniilona kun voi joskus katsella asioita liiankin läheltä nähdäkseen kunnolla. Nyt pulistaan paljon, mutta mikä on pulinan aiheen ydin? Mikä jääkiekkotappeluissa on syntistä?

Liusjärvi jäätyi eilen takatolpalle, mutta tänään tuli toisaalla uusi maalipaikka toiselle "pelaajalle". Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson kritisoi sitä, että Tiimarin synttärikekkerikampanja ohjaa teemoillaan tyttöjä prinsessoiksi ja poikia merirosvoiksi. Tätähän Suomi on nykyään, mielensä pahoittamista kaikesta mahdollisesta. Ruotsissakin taannoin kokeiltiin, ettei päiväkodissa saa sanoa "hon" eikä "han", vaan neutraalisti "hen".

Yhteiskuntamme kehittyy siihen suuntaan, että vastuu siirtyy yksilöltä lakeihin ja säädöksiin, kasvatus vanhemmilta kouluille sekä elintapojen määrittely valtion hallintoelimiin. Jos on väkivaltaa, se johtuu videopeleistä. Jos lapsi ei tottele, se on luokanopettajan vika. Sinänsä uusi tämä ilmiö ei ole; jo Beatlesien poprock oli 50 vuotta sitten paheellista musiikkia, joka turmelee nuorison.

Miksi väkivaltakeskustelu juuri nyt? Olemme saapuneet nyky-yhteiskuntaan ja samalla kyseisestä urheilulajista on kasvanut maan ykköstuote tällä saralla. Näin ollen jääkiekkotappeluiden ongelma lienee se, että ne ovat oiva keppihevonen ummistettaessa silmät yhteiskuntaan väistämättä kuuluvilta ongelmilta ja niiden lähteiltä.

Jääkiekosta, videopeleistä ja örinähevistä huolimatta ihmisten luomassa yhteiskunnassa on aina ollut ja tulee aina olemaan väkivaltaa, syrjäytyneisyyttä, surua ja muita ongelmia. Valitettavasti tulee uusia kouluampujia, pommimiehiä, sieppaajia ja terroristeja. Ihmisen pimeää puolta ei opettaja, virkamies eikä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjesääntö voi poistaa.

Tuurista riippuu sekin, hakataanko sinut grillijonossa. Siihen voit vain omalla käytökselläsi ja vastuunotolla vaikuttaa.

Järkevissä määrin yhteiskuntaa pitää kehittää ja epäkohtiin puuttua, kunhan ei vauhkotessa unohdettaisi, kuinka monta kymmentä tuhatta yhteiskuntakelpoista kansalaista jääkiekkokin on vuosien saatossa kasvattanut, vaikka ovatkin kaukalotappeluita nähneet.

Jääkiekkojohdon vastuulla tämän kaiken keskellä olisi nyt - vihdoin ja viimein - määritellä itse mikä lajissa on oikeasti vaarallisinta ja tuomittavaa. Tähän asti "tavanomaisista" tappeluista on sanktioitu 0-3 ottelua, vaarallisista (esim. päähänkohdistuneista) taklauksista 0-2 ottelua ja vasta median painostuksesta jaettu linjattomasti suurempia rangaistuksia. "Poliisi ei olisi alkanut tutkimaan jos tietäisi pitkien pelikieltojen mahdollisuudesta." on turhaa jossittelua jälkeenpäin, kun kurinpidon vastuut on tähän asti laiminlyöty.

Eli pidempiä pelikieltoja oikeasti vaarallisista ylilyönneistä ja vastuullisuutta siinä, että tappelut pysyvät spontaaneina ammattilaiskaukaloissa ja pesiytymättä juniorijääkiekkoon.

19Syy/12Off

Itkua, parkua jatkuvaa

Jälleen kerran lienee syytä olla tyytyväinen siihen, kuinka vahvoja tunteita Pelicans seuraajissaan herättää. Varsinkin ne negatiiviset pulpahtelevat aika nopsaan pintaan - nyt kun "Mestis-Ilveksellekin" hävittiin.

Vitsit ovat siis vähissä, mutta mikä oikein mättää? Kapeakatseisinta olisi kaataa syyt muutaman yksittäisen pelaajan niskoille. Nyt jo varmaan arvaattekin, että tämä on juuri se yleisin keino, jolla kirjoittajat internetin virtuaalikaukalossa asiaa käsittelevät. Sillä ja sillä ei putki kulje, tuolla ja tällä eivät mene syötöt lapaan.

Oma mielipiteeni on se tylsä vaihtoehto, että Pelicans vain yksinkertaisesti on piirun tai kaksi viimevuotista heikompi jokaisella osa-alueella - ainakin toistaseksi. Joukkue on treenattu tukkoon, pelitapa on kaukana tavoitellusta formustaan, yksilötasolla laatu on laskenut loukkaantumisista ja siirtomarkkinatappioista johtuen. Kuten totesin, tämä on se tylsä lähestymistapa, johon ei sisälly ranteiden nirhaamista tylsällä veitsellä.

Lämpimät onnittelut itään Pekka Tirkkoselle, jonka liigavalmentajan ura on lähtenyt komeasti käyntiin. Realismia toisaalta on sekin, että alemman kastin joukkue uuden valmentajansa alaisuudessa harvemmin lähtee hakemaan kuntopohjaa pudotuspeleihin, vaan ennen kaikkea hyvää starttia kauteen. Kuulostaako tutulta, Pelicans syksyllä 2011?

Esposito on tuloillaan (kuva © sm-liiga.fi)

Pelillisesti eilinen Ilves-ottelu oli kurjaa katsottavaa, ilman mitään viitteitä totutusta kiekkokontrollista. Aivan kuin hyökkäyspelaamisesta olisi jätetty yksi väliporras pois ja pyritään ainoastaan pelaamaan mahdollisimman nopeasti pystyyn. Tämä johtaa hätäisiin ja liian vaikeisiin ratkaisuihin, mikä edelleen johtaa epävarmuuteen.

Se, että esimerkiksi puolustuksessa Antit Ylönen ja Jaatinen ovat pahoissa vaikeuksissa, on vain seuraus tästä kaikesta. Kyseiset pelaajat - joista kauniisti sanottuna Ylönen on luokkaa kolleegansa parempi puolustaja - joutuvat joka tapauksessa pelaamaan liigatasolla taitojensa ylärajoilla, mutta joukkueen ollessa sekaisin se heijastuu ensimmäisenä juuri heihin. Sama pätee maalivahteihin, joilla alkaa koppi tarttua heti kun marjamäet eivät seiso takatolpalla vapaana.

Hyökkäyspäässä lähinnä Radek Smolenak ja Pekka Jormakka pystyvät raikkaaseen pelaamiseen. Mielenkiintoinen pointti onkin, että heillä on takanaan vajaa harjoitusjakso. Pohjoisamerikkalaisista Angelo Esposito väläyttelee, mikä on äärimmäisen tärkeä merkki ja tuo luistelutaito tulee vielä tekemään tuhojaan. Hänen kanssaan tarvitaan nyt ainoastaan kärsivällisyyttä ja ketjukaverit samalle aaltopituudelle. Olisivatko Smolenak ja Jormakka vastaus tähän?

 

17Syy/12Off

Kauden alku ihan OK – mutta miten jatkuu?

Vuosi sitten Pelicans aloitti niukalla tappiolla ja rankkarivoitolla, maaliero 5-5. Nyt rankkarivoitolla ja niukalla tappiolla maalein 8-8.

Sunnuntai-iltapäivän ratoksi katselin JIMiltä Maailmanlopun ennustajat -nimistä dokumenttia, jossa kuusi viisasta tai ainakin viisaaksi tekeytynyttä asiantuntijaa ennusti miten Yhdysvalloissa yhteiskunta tulee lähitulevaisuudessa romahtamaan. Jokaisella oli esittää oma teoriansa: puhtaan veden loppumista, talouskatastrofia ja muuta. Varmaa tuntui olevan ainoastaan se, että jollakin tavalla romahdus joka tapauksessa tulee.

Kahden matsin jälkeen Pelicansin suoritusta joka sektorilla voi kuvata sanalla "odotettu". Odotettavissa oli, että maalivahtipuolella on haparointia, hyökkäysketjut hakevat yhteistä peliään, taso ailahtelee, muutamat päreet ja proput poltetaan ennen talven pimeyttä. Puolustuksen piti olla se ketjun varmin lenkki, mutta pääsipä sekin pettämään karulla tavalla Bluesia vastaan, kun espoolaiset latoivat maalinedustalta puolenkymmentä maalia.

Hyvä näin. Vireystila säilyy ja mukavoituminen ei pääse nousemaan työntekoa suuremmaksi.

Positiivista on hyökkäyksen kärkimiesten onnistumiset heti alkuun. Torstaina tahtia löivät Smolenak ja Goren, lauantaina Esposito ynnä Pärssinen. Joukkueen profiili taas on sellainen, että O'Marran sekä Pikkaraisen kiehahtamiset Kisapuiston kuumassa illassa eivät tulleet yllätyksenä. Näitä tullaan näkemään jatkossakin, se sisältyy prosessiin, tuohon suomalaisvalmentajien lempisanaan. Höyryjen päästäminen vain ei saa tapahtua yhtä hölmössä tilanteessa kuin SaiPaa vastaan kävi.

Joukkueena siis aloitus ainoastaan pinna per peli -tahtia, vaikka sinne yli 1,5:n pitäisi päästä. Nähtiinpä samalla kaksi hyvätasoista ja viihdyttävää lätkämatsiakin, joten ei kai tästä maailmanloppua silti tarvitse ennustaa.

Tosin huominen ja Mestis-tasoinen Ilves kaiken muuttaa voi?

Filed under: Pelaajat, Pelicans 6 Comments
13Syy/12Off

6 tuntia liigan alkuun – viimeiset betsit sisään

Näinhän se SM-liigan aloitus pääsi taas yllättämään, mutta vielä ehtii istuttaa rahapuun kasvamaan kevääksi mestariveikkauksella, ja tietenkin pistää pitkävedon vetämään illaksi.

Mestarista liikkeelle. Betway-sivustolla tarjotaan Pelicansille kerrointa 7,50 ja suosikiksi Jokereita vaivaisella 4,50 kertoimella. Parhaaksi vaihtoehdoksi nouseekin roimaa ylikerrointa nauttiva Tappara.

1) Jokerit 4.50
2) HIFK 5.50
3) JYP 5.50
4) KalPa 5.50
5) Kärpät 6.25
6) Pelicans 7.50
7) Ässät 12.00
8) Blues 12.00
9) Lukko 15.00
10) Tappara 15.00
11) TPS 45.00
12) HPK 45.00
13) SaiPa 55.00
14) Ilves 150.00

Vielä hieman parempia kertoimia tarjotaan Betsson-sivustolla, jossa mietinnän varaan jää, voiko Lukko ikinä voittaa mestaruutta vai pitäisikö turvautua varmempaan Jyppiin? Isolla summalla JYP, pienemmällä Lukko tai uudestaan Tappara.

1) Jokerit 4.50
2) HIFK 5.25
3) JYP 6.25
4) KalPa 6.50
5) Kärpät 6.50
6) Pelicans 9.50
7) Tappara 13,50
8) Blues 16,50
9) Ässät 16.50
10) Lukko 20.00
11) TPS 30.00
12) HPK 95.00
13) SaiPa 150.00
14) Ilves 150.00

Pitkävetoa varten vaihdetaan välilehti NordicBetille, joka tarjoaa kohteisiin Veikkausta paremmat kertoimet. Helsingin paikalliseen tarjotaan tasuria, SaiPan yllätykseen Oulussa en usko, vaan Kärpät hoitaa homman kotiin. HPK vaikuttaa yllätysvalmiilta Turussa, joten isketään kiinni 3.45 vieraskertoimeen. Pelicansin otteluita jos veikkaisiin, niin kotivoittoon on pakko uskoa.

Rivin kerroin 40,7 ja ravintolan kautta kotiin.

HIFK - Jokerit 2.25 - 4.25 - 2.55
Kärpät - SaiPa 1.50 - 4-60 - 5.25
TPS - HPK 1.80 - 4.40 - 3.45
Pelicans - Blues 1.85 - 4.30 - 3.35

 

Ja jotteivät keväällä kovaa vauhtia lähestyvät MM-kisat pääse yllättämään, niin mielessä kannattaa pitää myös MM2013-kisaveikkaus Unibetin kautta.

Filed under: Liiga, Viihde 2 Comments
12Syy/12Off

SE puheenaihe ja ne muut

Viime päivinä työt ovat pahasti häirinneet harrastusta, mutta kun aikaa liigan alkuun on enää reilu vuorokausi, on Aktivistinkin aktivoiduttava.

Hapan on sivumaku kauteen lähdettäessä, muutenkin kuin olutlasissa. Rehti mies Matikainen loikkasi Venäjälle, Tuomas Tuokkola liukastui luottamuspulaan, liigan tähtitaivas pimeni ja viime viikolla Hartwall Areenassa sammuteltiin lisää valoja, kun SE puheenaihe mäjähti tuulettimeen.

Marraskuun tiistaipelien marinoima lätkäjätkä näkee sekamelskan taakse, että edessä on mielenkiintoinen, tasokas ja jännittävä SM-liigakausi 2012-2013, vaikka syyskuun puolivälin perhoset vatsanpohjassa ovatkin vuosi vuodelta katoamaan päin. Sinänsä on sääli, että hyvätkin puolet hukkuvat negatiivisen vyöryn alle.

SIITÄ puheenaiheesta en jaksa liiemmin vouhottaa. Skandaaleja tapahtuu huippu-urheilussa silloin tällöin. Yhtä totta on se, että tämänkaltainen ylilyönti rikkoi liian monta rajaa ja jääkiekkoperheen (mikä perhe?) on otettava vouhotus aika nöyrin mielin vastaan. Hölmöintä tässä on se, että SM-liigan oma kurinpitojärjestelmä on kaivanut tätä verta nenästään jo pitkään. Pienistä tappelunujakoista ja oikeasti vaarallisista törttöilyistä on sanktioitu samalla mitalla, ja (yli)reagoitu isoilla pelikielloilla vasta sitten kun julkinen paine on käynyt tarpeeksi kovaksi. Löysää ja näköalatonta toimintaa.

Samalla ei ole tehty elettäkään, että niiden "normaaleiden pienten tappelunujakoiden" ja vaarallisten ylilyöntien välille saataisiin jonkinlainen pesäero aikaan.

Kun vielä nyky-Suomessa yksilön vastuuta ja arviointikykyä ulkoistetaan kaikilla sektoreilla pois ihmisiltä itseltään, alkaa syyttävä sormi osoitella yhä herkemmin lätkätappeluidenkin suuntaan. Yhteiskunnan ongelmien kanssa niillä ei ole mitään tekemistä, mutta onneksi ja valitettavasti jääkiekko on niin iso asia, että aihetta ei voi enää olan kohautuksella sivuuttaakaan.

Uhreiksi osuivat nyt sitten ammatinharjoittaja Ben-Amor sekä legenda Peltonen. Sitäkin näkokantaa liigakiekon ytimessä esiintyy, että Peltosen oli aikakin saada näpäytystä puolirikollisesta pelityylistään, mutta Jokereiden suorittama tyrmäys oli liikaa.

- - -

Kiekkokaupungin pojat esittivät sekavan ottelun maanantaina Heinolassa. Yhtään selkeämmäksi se tuskin olisi muuttunut, vaikka Seikolan ja Jormakan tolppakudit olisivat menneet sisään. Viime syksyn vireestä ollaan jäljessä ja vaikeuksia on syksyllä väistämättä tiedossa. Ne ovat ennakoitavissa, aivan kuten Suikkasen poppoon voittava vire keväämmällä.

Sori, että paljastin etukäteen.

4Syy/12Off

Pari kuppia kahvia ja aamujäät

Ei liene parempaa tapaa aloittaa maanantai ja uusi viikko. Eikä olekaan. Aktivisti kävi tsekkaamassa eilisaamun normisetin.

Nyt tiistai-aamuna otsikot huutavat, että IFK-ottelussa Ville Peltosen päälle karannutta Semir Ben-Amoria uhkaa vankeus. Just just. Kakka osui viikonloppuna SM-liigan tuulettimeen sillä tavalla, ettei kaikkea enää voi jääkiekon koodistollakaan perustella. Iltapäivälehtien otsikkoporno tulee siihen väistämättä kaupan päälle. Tähän asiaan pitänee vielä palata, sen verran big bang oli kyseessä. Saapa nähdä minkälainen alkuräjähdys stadilaisten jäsentenvälisille.

Sitä ennen oli kuitenkin mukava reippailla aamun alkajaisiksi Isku Areenaan, jossa lätkäjätkien arki alkoi maanantaina klo 9:00 lenkillä kohti Pikku-Veskua. Kymmeneltä ensimmäiset ovat jo jäällä. Kahvi olisi tehnyt hyvää myös Antti Tyrväiselle, joka heti alkajaisiksi liukuu epähuomiossa kakkoskoutsi Lehtosen raahaamaa maalia päin.

Tunnin mittainen normisetti, ei mitään ihmeellistä. Kiekko ja vauhti ovat läsnä jokaisessa harjoituksessa joukkueen identiteetin mukaisesti, kulmissa ei juuri väännetä. Kun pelaajalistaa katsoo, niin ei niitä laitapaineja varmaan tarvitsekaan erikseen harjoitella.

Läpiajoharjoituksessa viimeinen laukoja - tällä kertaa Antti Jaatinen - joutuu perinteen mukaan muiden kiekkosateeseen ja suoritus muuttuu mahdottomaksi. Jaatinen kaartaa tyhjin käsin kulmaan naureskellen. Gorenin kiekkotatsi on hukassa, jopa Seikolakin kompastelee kerran luistimiinsa. Viihdetuote SM-liigan otteluista nostetaan viiden sekunnin välähdys otsikoihin, mutta tämän arkisen normisetinkin parissa on välillä mukava hengähtää.

Niin ja ne kentälliset:

Pärssinen - Esposito - Tavi
Smolenak - Iivari - Jormakka
Ritamäki - O'Marra - Goren
Pöyhönen - Kauppila - Isomäki

Richmond - Seikola
Korpikari - Latvala
Ylönen - Pietilä
Hurri - Jaatinen

Antti Iivari tuurasi Tommi Paakkolanvaaraa, joka oli suunnitellusti poissa maanantain harjoituksista. Ylimääräisenä hyökkäysketjuna viiletti Tyrväinen - Koivisto - Pikkarainen.

Saako Janne Tavi sittenkin elämänsä näyttöpaikan Espositon ketjussa? Natsaako O'Marran troikalla kolmen rymistelijän kemiat yhteen? Todennäköisin näistä lienee se, että Ylönen-Pietilä toimii kolmospakkiparina sarjaan lähdettäessä.